Szabadidő

Eurovíziós Dalfesztivál: ők már biztosan ott lesznek a döntőben

A keddi elődöntőből tízen jutottak tovább a szombati döntőbe. Az, hogy a magyar AWS továbbjut-e, csütörtökön derül ki.

Tíz ország előadója bejutott a fináléba a 63. lisszaboni Eurovíziós Dalfesztivál első, keddi elődöntőjéből. A magyar AWS a csütörtöki második elődöntőben mutatja be produkcióját, a döntőt szombaton rendezik 26 ország részvételével.

A Duna Televízió által élőben közvetített keddi esti elődöntő 19 előadójából döntőbe jutott az albán Eugent Bushpepa a Mall című dallal, a cseh Mikolas Josef (Lie to Me), a litván Ieva Zasimauskaité (When We’re Old), az izraeli Netta (Toy), az észt Elina Nechayeva (La Forza), a bolgár Equinox (Bones), az osztrák Cesár Sampson (Nobody But You), a finn Saara Aalto (Monsters), az ír Ryan O’Shaughnessy (Together), valamint a ciprusi Eleni Foureira (Fuego).

A továbbjutók (fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto / AFP)

A lisszaboni Altice Arenában mintegy húszezer néző előtt lezajlott keddi elődöntő a legmodernebb technikát, fényt, hangot és színpadi lehetőségeket vonultatta fel.

A tíz továbbjutó hely sorsa úgy dőlt el, hogy egyrészt a résztvevő országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság részéről pontozott egy öttagú szakmai zsűri (ez még hétfőn este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyed órán át a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon vagy sms-ben. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A Magyarországot képviselő AWS a csütörtöki második elődöntőben adja elő Viszlát nyár című dalát. Az AWS tizenharmadikként fog színpadra lépni a 18 tagú csütörtöki elődöntőben.

A 26-os finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (SuRie – dalának címe: Storm), Franciaország (Madame Monsieur – Mercy), Olaszország (Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente), a házigazda, tavalyi győztes Portugália (Cláudia Pascoal – O jardim), Spanyolország (Amaia & Alfred – Tu canción) és Németország (Michael Schulte – You Let Me Walk Alone).

Az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny, évről évre mintegy 200 millió ember nézi. Idén 43 ország képviselői vesznek részt az All Aboard (Mindenki a fedélzetre) szlogennel zajló dalfesztiválon Lisszabonban. A verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Kijevben Salvador Sobral portugál énekes nyert Amar pelos dois című dalával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top