Szabadidő

Miért imádják a macskák a dobozokat?

Oldalakat lehetne megtölteni a macskák furcsa szokásairól az ajándékba szánt kis rágcsálótetemektől kezdve a magasságvágyon át a fura hangokig, amik a frászt hozzák az emberre az éjszaka közepén. De mind közül a legfurábbak a dobozok. Az egyszerű papírdobozok, amikkel minden cicát boldoggá lehet tenni.

Ahogy a lesből támadó ragadozóknál, a macskáknál is természetes, hogy sötét és zárt búvóhelyeket keresnek a vadászathoz, de ez nem magyarázza meg, hogy miért szeretik annyira a dobozokat. Bár a macskákkal végzett kutatások ritkán vezetnek szignifikáns eredményhez – ami nagyrészt annak köszönhető, hogy nem túl együttműködőek –, azért vannak sejtéseink különös viselkedésüket illetően.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a kis, zárt terek nemcsak segítik csökkenteni a szorongásukat, de növelik a biztonságérzetüket, ahogy egykor a vadon élő fajoknak a sziklák és odúk. 

Közismert, hogy a cicák nem túl barátságosak, és furcsa viselkedésük is abból adódik, hogy nem kifejezetten extrovertált fajról van szó. Konfliktuskerülő állatok, és szociális készségeik sem kimagaslóak, így a kartondoboz további előnyökkel is bír egy macska életében: lehetővé teszi, hogy elszigetelődjön minden potenciális stresszforrástól és fenyegetéstől, megakadályozva, hogy cicánk túltelítődjön a külső ingerekkel, hatásokkal. 

Élettani tényezők is szerepet játszhatnak a macskák különös viselkedésében, termokomfortzónájuk alsó határa ugyanis 30ºC (ez az a hőmérséklet, amelyen az állat testhőjét a véráramlás minden különös energiabefektetés nélkül tudja szabályozni). Ez jóval magasabb, mint az átlag szobahőmérséklet, ezért egy szokványos lakásban a macska folyton fázik. A kartonpapír remek hőszigetelő anyag, így a fűtőtest és a meleg fürdőszoba mellett a legjobb búvóhely lehet.

Most már tudod, hogy felesleges drága ajándékokkal elhalmozni. Tökéletesen boldog lesz, ha megkaphatja a dobozt, amibe becsomagolnád!

Forrás: Techly

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top