Szabadidő

Mesterséges intelligenciával „láthatják” a vakok a tájat

Az egyik amerikai autógyártó speciális eszközt fejlesztett ki, amelynek köszönhetően a látássérült utasok is gyönyörködhetnek az ablakon át látható táj szépségeiben.

A Ford által kifejlesztett Feel the View „okosablak”-prototípus vibráció segítségével teszi lehetővé, hogy a vak vagy gyengénlátó utasok is érzékelhessék, mit lehet éppen látni az autóból – írja a Fortune.com.

A módszer lényege, hogy az autó ablakára belülről felerősített speciális kamera fotót készít a tájról, majd átalakítja fekete-fehér képpé, amelyet az ablak felületén elrendezett speciális LED-ek segítségével jelenít meg. A szürke különböző színárnyalataihoz az eszköz beépített számítógépe eltérő rezgési mintázatokat rendel – a fejlesztők ígérete szerint 255 különböző intenzitású rezgést lehet ezáltal megkülönböztetni.

Az utasnak csupán annyit kell tennie, hogy megérinti az ablakot, így az ujjával képes lesz érzékelni az egyes árnyalatok közti eltéréseket a különböző erősségű rezgéseknek köszönhetően.

Az amerikai autógyártó az Aedo nevű olasz startuppal együttműködve fejlesztette ki az eszközt. Az okosablakhoz egy mesterséges intelligencia által vezérelt „asszisztens” is tartozik, amely hangüzenetek formájában segít az utasnak felismerni az ablakból látható objektumokat, például egy havas hegycsúcsot vagy egy tavat.

A Feel the View egyelőre csak prototípusként elérhető, vagyis egyelőre nincs információ arról, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne, azonban nem elképzelhetetlen, hogy a fejlesztésnek köze lehet a Ford önvezető autós projektjeihez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top