Szabadidő

Az ezerforintos bankjegyek több mint fele már kicserélődött

Október 31-ig lehet majd fizetni a régi ezresekkel. Ezután 20 évig lesznek beválthatók az MNB-nél.

Az ezerforintos bankjegyeknek már több mint a fele újakra cserélődött március 1. óta, mióta az új bankjegyek forgalomba kerültek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján csütörtökön.

A forgalomban levő régi ezerforintos bankjegyeket október 31-ig lehet majd a készpénzforgalomban használni, ezt követően a jegybank bevonja azokat.

A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően persze nem veszítik el értéküket, minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, 2038. október végéig díjmentesen átválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forintbankjegyek megújítását, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje. Az elmúlt években bevonták a régi húszezer, ötezer és kétezer forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top