Szabadidő

Trópusi betegségeket terjeszthet a Magyarországon megjelent szúnyogfaj

A koreai szúnyogokra nem hatnak az eddig alkalmazott irtási módszerek, a szakértők szerint pedig akár komoly, a Kárpát-medencében eddig nem látott betegségek is elterjedhetnek a közvetítésükkel.

A koreai szúnyogokat először 2016-ban észlelték Pécs környékén, feltehetően import autógumikkal érkeztek a rovar petéi – írja a 24.hu. A szakértők akkor még abban reménykedtek, hogy egy tél elég lesz az invazív faj eltűnéséhez, mára azonban kiderült, hogy sikeresen megvetették a lábukat a térségben.

A koreai szúnyog olyan betegségek terjesztésére képes, mint a Zika-vírus, a japán agyhártyagyulladás, a Nyugat-nílusi láz vagy épp a bőr- és szívférgesség.

A jellemzően nappal aktív szúnyogfaj kifejezetten kedveli az emberi környezetet, ezért lakott területen is előfordulhat.

Képünk illusztráció (Fotó: Tumblr)

Az általa terjesztett, bőrférgességet okozó élősködők elsősorban a kutyákat támadják, emberekben nem tudnak kifejlődni, de a betokozódó paraziták képesek bőr- vagy szemgyulladást okozni. A 24.hu információi szerint eddig évente nagyjából 5-10 hasonló esetet rögzítettek, ez a szám a jövőben növekedhet.

A koreai szúnyog mellett Magyarországon az elmúlt években megjelent az úgynevezett zebraszúnyog (ázsiai tigrisszúnyog) és az ázsiai bozótszúnyog is, ezek is képesek komoly betegségek terjesztésére. A helyzetet súlyosbítja, hogy a koreai szúnyogra nem hatnak a mostani, kémiai alapú irtáshoz használt szerek, ezért gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk a terjedésével szemben. A biológiai gyérítés hatékonyabb lehetne, ezen a téren azonban komoly elmaradásban vagyunk a környező országokhoz, például Szerbiához képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top