Szabadidő

Álruhás rendőrök ütöttek rajta a legóorgazdán

Nem a dán játékgyártó egyik új szettjének témájáról van szó, hanem egy sikeres rendőrségi akció meglepő hátteréről

A kaliforniai Portland város rendőrei múlt héten tartóztatták le a 40 éves Raji Azart, akit orgazdasággal vádolnak, annak is egy különleges esetével: Azar és bűntársai ugyanis lopott legókészleteket árultak az interneten, így téve szert busás haszonra. A férfit legalább két tucat törvénysértéssel vádolják.

A rendőrök szerint Azar a Craigslist és az OfferUp apróhirdetési oldalakon keresett olyan embereket, akik bizonyos legócsomagokat ellopnának neki. Köztük gyakran szerepeltek heroin- és egyéb drogfüggők. Miután a megrendelt készletet ellopták, Azar fizetett értük, majd jelentős árkülönbséggel értékesítette tovább az építőjátékokat.

Amikor a rendőrök átkutatták a férfi lakását, annyi dobozt találtak, hogy a kocsifelhajtót szinte teljesen tele tudták velük pakolni. A készletek értékét a nyomozók 50 000 dollárra, vagyis több mint 13 millió forintra becsülték.

A rendőrség fotója Raji Azar házáról a rajtaütés után (Fotó: portlandoregon.gov)

Azart álruhás nyomozók buktatták le, akik tolvajnak adták ki magukat, akik egy nagyobb legórakománytól szeretnének megszabadulni, jelentősen a piaci ár alatt. A bilincs azután kattant a férfi csuklóján, hogy 13 000 dollár értékben vásárolt a lopott készletekből.

Bár különösnek tűnhet a lopott legóval való seftelés, a rendőrök szerint csaknem a tökéletes bűncselekményt teszik lehetővé: a játékok drágák, azokon azonban gyakorlatilag semmiféle azonosításra alkalmas elem vagy sorozatszám nem szerepel, így utólag nehéz megállapítani, hogy melyik játék lopott, és melyik nem.

Az elmúlt években az Egyesült Államokban megszaporodtak a hasonló esetek. Néhány éve Floridában egy Lego Bandit néven emlegetett tolvaj körülbelül kétmillió dollár értékben lopott a dán építőjátékból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top