Szabadidő

Törlik a BBC természetfilmjét a Netflixről, mert sok benne a hazugság

A 2011-ben készült BBC-s természetfilm-sorozat, a Human Planet újabb epizódjáról derült ki, hogy nem megtörtént esetet dolgoz fel. Nem ez az első kifogás a sorozattal szemben, ezért visszavonják a forgalmazását.

Törlik a Netflixről a BBC Human Planet című, nyolcrészes természetfilm-sorozatát. Kiderült, hogy az egyik epizódban bemutatott indonéz bálnavadász nem is szigonyozta meg azt a bálnát, amelyről a kérdéses részben azt állítják, hogy ő vadászta le. A csatorna azt nyilatkozta, valóban „nem ábrázolták pontosan” a vadász szerepét.

Human Planet (forrás: BBC)

Human Planet (forrás: BBC)

Április elején a BBC már beismerte, hogy az a rész is tartalmazott fiktív elemeket, amelyben egy pápua törzset mutattak be. Az epizódban az látható, hogy a törzs tagjai fákra épített fakunyhókban laknak, ami nem igaz, csak a turisták és a hozzájuk érkező dokumentumfilmesek kedvéért szoktak felmászni ezekre. Ezt egyébként korábban az On the Spot készítői, Cseke Eszter és S. Takács András is leleplezték.

Eddig a nyolc epizódból néggyel kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy hazugságokat mutat be, úgyhogy leállítják a sorozat forgalmazását. (Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top