Szabadidő

Nagy harc várható az állami helyekért a legdrágább szakokon

A legdrágább, osztatlan egyetemi szakokon várható a legnagyobb harc az állami helyekért.

Nagy küzdelemre számít az Eduline a legdrágább, osztatlan egyetemi szakok államilag finanszírozott helyeiért, ahová sokan csak önköltségi áron juthatnak majd be. A portál szerint az évek óta a legdrágább szakra, az általános orvosi képzésre idén 2722-en jelentkeztek összesen, első helyen 2183-an jelölték meg. Tavaly 2780-an jelentkeztek, közülük csak 1029 nyert felvételt, 983-nak jutott államilag finanszírozott hely. A többi felvett diáknak egy-egy szemeszter 1 350 000 forintba kerül.

Hasonló a helyzet a második legnépszerűbb szak, a fogorvosi képzés esetében is. Idén 1215-en jelentkeztek rá, első helyen 596-an jelölték meg. Aki nem jut be az államilag finanszírozott helyek egyikére, annak szintén 1 350 000 forintot kell fizetnie félévenként.

A gyógyszerész szak majdnem olyan népszerű volt idén, mint a fogorvosi; 1118 jelentkezőből 352-en jelölték meg első helyen a képzést. Ezen a szakon egy szemeszter 800 ezer forintba kerül az ország egyetemein.

A népszerűségi lista negyedik helyén a művészeti képzések állnak, önköltségi alapon egy szemeszter a leendő grafikusművészeknek, restaurátoroknak és látványtervezőknek félévenként 700 ezer forintot jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top