Szabadidő

Elárverezik Hitler szerelméről készült festményét

Az aukcióra Németországban kerül sor, és a festmény kikiáltási ára 18 millió forint. A képen a náci diktátor szerelme látható, talán éppen ezért számít különlegesnek.

A kép valószínűleg 1916-ban készült, egy piros kendős nő látható rajta, kezében pedig egy vasvillát tart. Adolf Hitler az első világháború alatt ismerte meg a táncosnőt, amikor Franciaországban szolgált.

Hitler, festmény, kép, árverezés

Hitler szerelme, Charlotte Lobjoie látható a képen – Forrás: Profimédia

Az Egy lány portréja című festményt 1967-ben egy iparos vásárolta meg, később pedig többször kiállították Japánban is. Most egy névtelenséget kérő család árverezteti el a képet.

Hitler nem volt túl sikeres festő. 1908–1913 között képek és képeslapok százait festette meg és próbálta eladni, hogy így keresse meg a fenntartásához szükséges pénzt. Kétszer is felvételizett a bécsi képzőművészeti egyetemre, és mind a kétszer visszautasították.

A bécsi operaház, 1912

Egyik tanára szerint az építészethez nagyobb tehetsége volt, ezért javasolta Hitlernek, próbálkozzon azon a pályán. Így utólag, jobban járt volna a világ, ha festő vagy építész lesz… Vagy ha meg sem születik.

Festményeinek jó részét egy Samuel Morgenstern nevű osztrák üzletember vásárolta föl, aki pontos listát vezetett a képeiről. Innen ismerjük azt a felettébb bizarr tényt, hogy Hitler képeinek jó részét zsidók vették meg.  A világháború után a festmények közül a legtöbb az Egyesült Államok tulajdonába került, ám az ország máig sem járul hozzá a kiállításukhoz. Néhány Hitler-kép viszont  felbukkant a piacon, és általában gyorsan elkelnek. A csúcsot egy szlovák árverésen eladott kép tartja, 42 300 dolláros, 10 millió forintos árral. A művészettörténészek nagy része csapnivaló festőnek tartja Hitlert, míg mások szerint nem volt tehetségtelen. A kritikusok egyébként sokkal jobb véleménnyel vannak a Hitler-képekről, ha nem tudják, ki volt az alkotó…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top