nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Műanyagot lebontó enzimet hoztak létre a tudósok

Műanyagot lebontó enzimet hoztak létre a tudósok

A felfedezés forradalmasíthatja az újrafelhasználást és a környezetvédelmet.
Avatar
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Óriási felfedezést tett néhány brit tudós: olyanná alakítottak át egy enzimet, hogy az lebontsa a leggyakrabban használt műanyagok egyes fajtáit.

A palackok gyártására használt PET (polietilén-tereftalát) több száz év alatt bomlik le, azonban a PETáznak nevezett enzim már néhány nap alatt elkezdi az „emésztését”. A felfedezés forradalmasíthatja az újrafelhasználást és a környezetvédelmet. Csak Nagy-Britanniában évente 13 milliárd műanyag palackot használnak fel, ám több mint 3 milliárdot nem hasznosítanak újra. Ez azonban most örökre megváltozhat.

Fotó: Mehedi Hasan / NurPhoto (AFP)

A Japánban felfedezett enzimet egy PET-faló baktérium, az Ideonella sakaiensis állítja elő. A baktérium fő energiaforrása a PET. Két éve Szakai japán kikötőváros egy újrahasznosító telepén találták meg a tudósok műanyagevő baktériumot.

A PET-palackok csak az utóbbi ötven évben kerültek forgalomba ekkora mennyiségben, ami evolúciós szempontból nem túl hosszú idő arra, hogy egy baktérium emberi gyártású anyag fogyasztásához alkalmazkodjon

– mondta el a BBC-nek John McGeehan, a Portsmouthi Egyetem tudósa, a kutatás egyik vezetője.

A poliészterek, melyek közé a PET is tartozik, a természetben is előfordulnak, növények leveleit védik. A baktériumok évmilliók alatt alakultak olyanná, hogy fogyasztani tudják – magyarázta McGeehan. Átállásuk a PET-evésre mégis teljesen váratlanul érte a tudósokat, ezért egy brit és amerikai tudósokból álló kutatócsoport megvizsgálta, hogy fejlődött ki a műanyagbontó enzim.

Először elkészítették az enzim 3D-modelljét. Észrevették, hogy javítható a teljesítménye, ha a felszínéhez aminosavakat adnak. A változtatás váratlan változást okozott: az enzim sokkal gyorsabban kezdte bontani a műanyagot. A tudósok szerint ez azt jelenti, hogy az enzim tovább is optimalizálható.

Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában megjelent tanulmány szerzői most azon dolgoznak, hogy tovább javítsák az enzim teljesítményét, amíg ipari méretekben is képes lesz PET-et bontani.

A cél természetesen az lenne, hogy ténylegesen újrahasznosíthassuk a műanyagot. A ma bevett újrahasznosítás során a poliészter fokozatosan veszít minőségéből, így a palackokból először műszálas ruhák, majd szőnyegek lesznek, a végén pedig a szemétlerakókra kerülnek. A tudósok azt remélik, az új enzimmel alkotóelemeire bonthatják majd a műanyagot, lehetővé téve a teljes újrahasznosítást.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon