Szabadidő

Még a régészek is meglepődtek, mit találtak a jászberényi építkezésen

A feltárás során a felszín alatt, több mint egy méter mélyen összesen hat ember maradványaira bukkantak, de edények, kerámiadarabok és állatcsontok is előkerültek.

Körülbelül 3300-3500 éves, késő bronzkori emberi maradványokra bukkantak Jászberény határában a szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai.

Gulyás András Zoltán, a múzeum régésze elmondta: a város határában egy induló beruházás helyszínén végeznek mentő feltárást, amely a tervek szerint kedden ér véget. Hozzátette: először úgy tűnt, hogy egyszerű hulladéktároló gödrök vizsgálatára nyílik lehetőség a helyszínen, nem számítottak bronzkori lelőhely felfedezésére.

A feltárás során a felszín alatt, több mint egy méter mélyen összesen hat ember maradványaira bukkantak, de edények, kerámiadarabok és állatcsontok is előkerültek. Az úgynevezett halomsíros kultúra emlékét találták meg.

A régész elmondta: a lelet tanúsága szerint keveset törődtek – a nagy valószínűséggel – legyőzött ellenségeik holttestével, erre utalhat a csontmaradványok rendszertelen elhelyezkedése. Az egyik hulladéktárolóban mintha kosárba vagy zsákba rakták volna az összetört emberi maradványokat, amely mellett egy teljes lábat és egy koponyát is találtak.

A másik objektumban hason fekvő ember csontvázára bukkantak, a harmadik hulladéktároló szélén talált emberi maradványokat ezekben a pillanatokban tárják fel – tájékoztatott a régész, hozzátéve: a gépi munkák során is előkerültek emberi maradványok.

A leletek a Jász Múzeumba kerülnek, később feldolgozzák, részletesen is megvizsgálják őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top