nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Lenyűgöző látványban lesz részed, ha felnézel az égre vasárnap

Lenyűgöző látványban lesz részed, ha felnézel az égre vasárnap

Szerencse és felhőtlen égbolt is kell ahhoz, hogy elcsípjünk egyet-kettőt a Lyridák-meteorrajból, amely április 22-én, vasárnap éri el a maximumát. Ekkor óránként akár 18 hullócsillagot is láthatunk a hajnali égbolton.
NLCafé
f Ajánlom

Nemcsak augusztus végén érdemes az égboltot fürkészni hullócsillagok után, tavasszal is van meteorhullás, csak nincs olyan jó sajtója, mint a Perseidáknak. Az áprilisban érkező meteorokat Lyridáknak hívják, és már 2600 éve tudnak a létezésükről, hivatalosan mégis csak 1835-ben készült feljegyzés róluk – írja s Sokszínű Vidék.

A Lyridák évről évre április 22-26. között jelennek meg, ilyenkor óránként akár 18 hullócsillag is átszelheti az eget, de vannak olyan évek, amikor látványos kitöréseket produkál. 1982-ben például óránként 90 meteorral tetőzött. Nevét onnan kapta, hogy radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, azaz a meteorok csóvája a Lyra csillagkép legfényesebb csillaga felé mutat.

Forrás: eumet.hu

A hullócsillagokat az éjszaka második felében érdemes figyelni, egészen pirkadatig. A nevét adó csillagkép, a Lant (Lyra) irányából érkeznek a Föld légkörébe, de mivel a radiáns hajnalban már magasan (75 fok) jár az égen, ezért bármelyik irányban, az ég bármely területén feltűnhetnek.

Megosztás Facebookon