nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Filmbe illő módon lopták el egy kaszinó nagymenő játékosainak adatait

Filmbe illő módon lopták el egy kaszinó nagymenő játékosainak adatait

Hollywoodi krimiírók is megirigyelhetnék a találékony hackerek megoldását.
Andersen Dávid
Andersen Dávid
f Ajánlom

Hihetetlen trükkel támadtak bűnözők egy amerikai kaszinóra. A meg nem nevezett játékterem VIP-vendégeinek adatait az előtérben elhelyezett akvárium hőmérőjén keresztül szerezték meg az adatrablók.

Az akvárium termosztátja ugyanis egy úgynevezett „okos” berendezés, amely vezeték nélküli kapcsolaton csatlakozott a kaszinó hálózatához. A hackerek ezt az eszközt fedezték fel, mivel sok, úgynevezett Internet of Things vagy IoT-berendezésnek gyakran rendkívül gyenge az informatikai védelme.

Az „okos” termosztát feltörése után a behatolók könnyedén eljutottak a kaszinó központi szerveréhez, ahol rátaláltak a jellemzően nagy tétben játszó VIP-vendégek adatait tároló adatbázisra. A dokumentumot az akvárium hőmérőjén keresztül sikeresen letöltötték a kaszinóból, és feltöltötték a felhőbe.

Brad Pitt és George Clooney büszke lenne az Ocean’s Elevenbe illő megoldásra

A Darktrace cyberbiztonsági cég vezérigazgatója, Nicole Eagan számolt be az esetről a Wall Street Journal által a múlt hétre szervezett CEO Council Conference során.

Ma már rengeteg IoT-eszközt használunk az internetre kapcsolt termosztátoktól az okos hűtőszekrényeken és légkondicionáló berendezéseken át az irodába bevitt digitális asszisztensekig” – figyelmeztetett Nicole Eagan. „Egyre több az ilyen eszköz, ezek pedig nagyobb támadási felületet kínálnak a behatolóknak, ráadásul az eddigi védelmi megoldások sokszor hatástalannak bizonyulnak, ha IoT-eszközökről van szó.

Eagan mellett a brit hírszerzés digitális műveleteiért felelős GCHQ részlegének korábbi vezetője, Robert Hanningan is felszólalt a konferencián, aki azt mondta, az okoseszközöket célzó hackerek egyre nagyobb problémát jelentenek a cégek számára is.

Az úgynevezett »dolgok internete« körébe tartozó eszközökből sok ezer fog megjelenni a következő években, és ez hatalmas problémát fog jelenteni” – mondta Hannigan. „Nemrég hallottam egy bankról, amelynek az informatikai rendszerét épp a biztonsági kameráin keresztül törték fel. Ezeket az eszközöket jellemzően az ár alapján szerzik be, ez pedig sokszor okozhat hasonló problémákat.

Hanningan szerint megfelelő szabályozásra van szükség a biztonsági szabványok terén.

Ez egy olyan terület, ahol valószínűleg törvénybe kell foglalni a minimális biztonsági elvárásokat, mert ez a piac nem fogja szabályozni magát” – tette hozzá a szakértő. „A legnagyobb probléma az, hogy ezek az eszközök a mai napig működnek. A bank kamerái is működnek, illetve a kaszinó akváriumában is működik a termosztát.

A gyengén védett IoT-eszközök felett könnyedén átvehetik az uralmat

Az IoT-eszközök minden olyan eszközt jelölnek, amelyek „hagyományos” funkcióik mellett online adatkapcsolaton keresztül különböző adatokat továbbítanak. Lehet szó egy olyan hűtőszekrényről, amelynek tartalmát távolról is megnézhetik a tulajdonosai, távolról vezérelhető légkondicionáló berendezésről vagy épp olyan kapucsengőrendszerről, amelynek segítségével az okostelefonunkon keresztül is beszélhetünk az ajtó előtt állókkal. De például az NLCafén is írtunk róla, hogy akár a gyerekszobában használt, internetre csatlakoztatott kamerás babaőr is a hackerek áldozatává válhat, amelyen keresztül vadidegenek nézhetnek be a gyerekek hálószobájába. Sőt egy kifejezetten a gyengén védett IoT-eszközök keresésére szakosodott keresőmotor is működik az interneten SHODAN néven. 

Természetesen nem kell ezeket az eszközöket száműzni az életünkből, de ha hasonló eszköz beszerzését tervezzük, a telepítéskor kérjük szakember segítségét, vagy alaposan tanulmányozzuk a biztonsági beállításokat, hogy hasonlóra ne adjunk lehetőséget.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon