Szabadidő

Állatkínzásnak számít, ha nem ölöd le azonnal a kifogott halakat

Egy horgászt nemrég emiatt tartóztatott le a rendőrség. Még tátogott a ponty a kocsiban.

Állatkínzás miatt eljárást indítottak egy horgásszal szemben, aki nem ölte meg az egyik kifogott halat a Maty-éri víztározónál. Az esetről a Maty-éri amatőr horgászok című Facebook-oldalon számoltak be először. Az oldalon megjelent bejegyzés szerint március 15-én rendőrök ellenőrizték a horgászokat, az egyik megállított autóban pedig találtak egy – egyébként szabályosan kifogott – pontyot, amelyik még élt. A pontyot ezután visszadobták, a horgászt pedig letartóztatták, és feljelentették állatkínzásért.

„Állunk, hallgatjuk, nem értjük. Fél óra, és otthon pucolta volna a pontyokat” – olvasható a bejegyzésben, melyből az derül ki: a horgászok úgy érzik, a hatóságok sokszor mintha csak indokot keresnének arra, hogy megbüntethessék őket.

A Délmagyar.hu felvette a kapcsolatot a megyei rendőr-főkapitánysággal, ők pedig megerősítették, hogy valóban eljárást indítottak egy 53 éves zsombói férfival szemben állatkínzás megalapozott gyanúja miatt. A lap azt írja, az idevonatkozó törvény egyértelműen fogalmaz:

a szabályosan kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú hal elszállítható élve is, kizárólag olyan tárolóedényben, amely biztosítja számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stresszhatásokat

– idézik a törvényt. A törvényt állítólag részben azért hozták, hogy meg lehessen akadályozni az illegális élőhal-kereskedelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top