Szabadidő

5 ok, amiért el kell vinned a gyerekedet az Elvarázsolt sziget című kiállításra

Lebilincselő történet, fejtörők, állatos érdekességek, mesebeli világ – egyszóval csupa olyan összetevő, amely rabul ejti a gyerekeket, akik jó másfél órára belevethetik magukat egy mágikus utazásba.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban immár tradíciónak számít, hogy – az f exhibition szervezésében – tavasszal és ősszel izgalmasabbnál izgalmasabb interaktív kiállítás várja a gyerekeket. A május 13-ig nyitva tartó Elvarázsolt sziget című kiállítás + játék látványban, képi világban, cukiságfaktorban és trükkös feladványok, meghökkentő optikai illúziók felhozatalában azonban még egy lapáttal rátesz az előző rendezvényekre.

5 jó okunk van arra, hogy miért kell elvinned a gyerekedet az Elvarázsolt sziget című kiállításra:

1. Beszippant a titokzatos varázsvilág

A bejárati kék függönyt félrehúzva – akárcsak a szekrényen belépve a Narnia krónikáiban – máris egy varázslatos világban találjátok magatokat. Itt azonban az örök havas táj helyett egy képzeletbeli trópusi szigeten „köttök ki”, ahol bizony, a gyerkőcnek próbára kell tennie az ügyességét és az érzékeit. A sziget ura, a találékony Varázslómester ugyanis különféle próbatételeket eszelt ki, hogy megbizonyosodjon arról, ki alkalmas varázslótanoncnak. Miközben a kicsik és nagyok megoldják a furfangos fejtörőket és próbálnak nem bedőlni az optikai illúzióknak, megismerik a szigetvilág és az esőerdők lakóit.

2. Odaszegeznek a tündéri állatrajzok

Imádni fogja a gyerek a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló interaktív kiállítás látványos installációinak bájos állatrajzait. Ilyeneket aztán nem lát egyik rajzfilmcsatornán sem! Autót vezetőt jaguárkölyök, kártyázó orangután, varázsszőnyegen kucorgó tapír, gigatavirózsákon ágaskodó ormányos medvék, ejtőernyőző lajhár és társaik – mesekönyv-illusztrációnak beillő tündéri állatsereg, akik közül egyik-másik biztos nem ússza meg a közös szelfit a gyerkőccel.

3. Játszva tanulhat állatismeretet

  • A kardhalak 100 km/órás sebességgel hasítják a vizet.
  • A pálmakakadunak erős, horgas csőre van, azzal töri fel a pálmadiókat.
  • A zöld anakonda tapírokat, majmokat, vízidisznókat, sőt kajmánokat is képes elejteni.
  • Napi 30 ezer rovart fal fel a hangyász.
  • Ha mérgező növény kerül az ararák gyomrába, agyagot csipegetnek rá ellenszernek.

Ilyen és ehhez hasonló ismeretanyaggal gazdagodik észrevétlenül a gyerek, miközben járja a bűvös helyszíneket, és tölti a játékfüzetét.

4. Lebilincselő játékos feladványok, talányok

Nem hiszed el, de kicsik és nagyok olyan izgalomba jönnek a fejtörőkön agyalva, mint Dan Brown hőse, Robert Langdon. Úgy ugrálnak egyik játékos próbáról a másikra a bűvös helyszíneket járva – keresve az újabb agyafúrt próbatételt és töprengve a helyes válaszokon – akárcsak a szimbólumkutató Párizs vagy Róma utcáin. Az pedig csak hab a tortán, hogy a helyesen kitöltött játékfüzet ajándékot ér a kalandok végén!

5. Szédítő optikai illúziók

Az Elvarázsolt szigeten az optikai illúziók szemkápráztató és meghökkentő világába is bekerül a gyerkőc. Ravasz, agyat becsapó, ámulatba ejtő, de közben szórakoztató optikai illúziókat tapasztalhat meg, próbára téve a szemét és az agyát, és – semmi kétség – ezeknek a felnőttek sem tudnak ellenállni.

Elvarázsolt sziget – kiállítás és játék

Helyszín: Vajdahunyadvár

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig: 10–17 óráig

Bővebb információ a kiállításról itt és itt

A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Fotók: F.C. / NLCafé

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top