Szabadidő

Amazonok szigetévé változtatták a spanyolok Kaliforniát

A XVII. vagy XVIII. századi Amerika térképeit nézegetve rögtön feltűnhet, hogy az USA nyugati partjánál hatalmas szigetként ábrázolták a mai Kalifornia államot. A háttérben a spanyolok trükközése áll, lássuk a magyarázatot!

Kalifornia neve sokak számára egyet jelent Los Angelesszel, Hollywooddal, na meg a végeláthatatlan tengerpartokon piros fürdőruhában szaladgáló életmentőkkel. Az amerikai állam az USA egyik legerősebb gazdasága, emellett a filmipar, illetve a digitális fejlesztések fellegvára. Azonban, ha visszamegyünk az időben néhány száz évet, azt fogjuk látni, hogy egy időben az emberiség nagy része hatalmas szigetként gondolt Kaliforniára, erről pedig az olyan térképek tehetnek, mint amilyet nemrég szerzett meg a Stanford Egyetem egy Glen McLaughlin nevű gyűjtőtől.

A Stanford kutatóinak munkája rávilágított, hogy Kalifornia szigetként való első említése egy Garci Rodríguez de Montalvo nevű író 1510-ben kiadott Las Sergas de Esplandian című művében található. Az írás szerint a szigeten amazonokhoz hasonló harcos nők éltek, akik idomított griffmadarak segítségével kontrollálták a férfiak számát a populációban. Ennél valamivel pontosabb információ, hogy Kalifornia bővelkedik az aranyban, igaz Rodriguez de Montalvo szerint a nemesfémre vágyó kalandoroknak ehhez először le kell győzniük a szigeten élő amazonokat is.

Kalifornia szigete egy 1650-ből származó térképen (Fotó: Tumblr)

Természetesen ez mind az író agyszüleménye, a sziget legendája azonban idővel átszivárgott a térképekre is. Igaz, hogy léteznek az 1500-as években készült térképek, amelyek helyesen, félszigetként ábrázolják Kaliforniát, de valamiért a legenda erősebbnek bizonyult – igaz, ehhez a spanyol hódítók trükközésére is szükség volt.

A spanyolok az 1600-as évek elején vezettek expedíciókat a térségbe, ekkor rajzolták le először Kaliforniát szigetként. Mivel ezek a felfedező utak a spanyol korona érdekében tevékenykedtek, a térképeket először szigorúan titkosították, mivel úgy gondolták, jó lenne, ha minél kevesebben ismernék Kalifornia topográfiáját. Egy holland kalóz azonban egy nap megtámadott egy spanyol hajót, amelyről többek között az államot szigetként ábrázoló térképeket is zsákmányoltak. A dokumentumok visszajutottak Amszterdamba, innentől kezdve pedig terjedni kezdtek a „szigetes” térképek. A XVII. század közepén már széles körben használták őket, a spanyol állam pedig szomorúan nézte, ahogy más nemzetek is megismerkednek Kalifornia természeti kincseivel.

De várjunk csak!

A spanyolok azonban a bolondját járatták az egész világgal! Egy Antonio de la Ascension nevű karmelita szerzetes volt az, aki 1602-1603 között az USA nyugati partjai mentén utazott egy expedícióval, ő rajzolta meg a Kaliforniát szigetként ábrázoló térképet 1620-ban. A hollandok nagyon büszkék voltak magukra, amiért féltve őrzött spanyol államtitokhoz jutottak hozzá. Rebecca Solnit, a Stanford könyvtárának munkatársa szerint a spanyolok pedig éppen ezt akarták. Solnit szerint ők pontosan tisztában voltak vele, hogy Kalifornia nem valódi sziget, politikai és gazdasági érdekeik azonban úgy kívánták, hogy ezt lehetőleg ne tudja senki rajtuk kívül.

Mai szemmel nézve furcsa lehet, hogy egy ilyen információval próbálták megtéveszteni az ellenségeiket, akkortájt azonban ennek a trükknek hatalmas jelentősége volt. Gondoljunk csak bele: a spanyolok elterjesztik, hogy az USA nyugati partjaitól távolabb egy hatalmas, mesebeli kincseket rejtő sziget terül el. Bárkinek, aki erre pályázik, nagy szabású, költséges expedíciókat kellett útnak indítania, amelyek éppen Kaliforniától távolodtak, a nem létező szigetet keresve. Így amíg a hollandok vagy épp a britek a titokzatos szigetet keresgélték – közben pedig az áramlatoktól függően Hawaii-ig vagy akár Oroszország keleti partjaiig jutottak, a spanyolok pontosan tudták, hogy a szárazföld, ahonnan elindultak, maga a kincses sziget, amelynek erőforrásait ez idő alatt ők háborítatlanul elkezdhették kitermelni.

A különös állapot egészen 1747-ig tartott, amikor VI. Ferdinánd spanyol király hivatalos királyi kiáltványban ismerte el, hogy Kalifornia mégsem egy sziget, hanem az észak-amerikai kontinens része. Mivel azonban akkor még lényegesen lassabban terjedtek a hírek, több ország térképein még az 1800-as évek elején is szigetként ábrázolták Kaliforniát, sőt egyes ázsiai országokban még 1860 környékén is készültek hasonló térképek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top