Szabadidő

Szürreálisan bizarr aktokat hozott létre a mesterséges intelligencia

Egy kutató kíváncsi volt, hogy mi történik, ha egy mesterséges intelligencia algoritmusát ráereszti néhány ezer aktfestményre. Az eredmény egyszerre érdekes és sokkoló.

Robbie Barrat mesterséges intelligenciák kutatásával foglalkozik, nemrég pedig kedve támadt egy érdekes kísérlethez. Egy úgynevezett Generative Adversarial Network (GAN) algoritmusával elemeztetett több ezer aktot ábrázoló festményt, majd a rendszert beprogramozta, hogy hozzon létre saját alkotásokat.

A GAN-típusú algoritmusokat a felügyelet nélküli gépi tanuláshoz használják. Valójában két neurális hálózatról van szó, az egyik a „generátor”, amely létrehozza a képeket, a másik, „diszkriminátor” nevű hálózat pedig összeveti ezeket a korábban látott példákkal.

„A generátor megpróbálja megtéveszteni a diszkriminátor hálózatot, míg az utóbbi megpróbálja megkülönböztetni a mintaként használt valódi képeket a generátor által létrehozott alkotásoktól” – magyarázta Barrat a C|NET-nek adott interjújában. „Idővel mindkét hálózat egyre jobban végzi a dolgát, így minél tovább tréningezzük a GAN-t, annál valósághűbb eredményeket kapunk.”

Ez nehezen tűnik hihetőnek az elkészült képeket látva, de Barrat elmondása szerint időnként előfordul, hogy a GAN két része belekeveredik a „local minima”-ként elnevezett jelenségbe, amelynek lényege, hogy a generátor úgy próbálja megtéveszteni a diszkriminátort, hogy nem figyelhető meg érdemi fejlődés.

Barrat Twitter-csatornáján osztotta meg az elkészült műveket, amelyeket nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha egy izmosabb LSD-trippen lévő reneszánsz festő alkotásait néznénk.

„Kényelmetlen érzés nézni a képeket” – mondta Barrat. „Egy dolgot nem értek, hogy az arcok helyén mindig lilás-sárgás pacák jelennek meg, ami nem része a GAN tréningjének, így egyelőre még nem jöttem rá, hogy honnan vette ezeket.”

Az így létrehozott festmények úgy néznek ki, mintha csak a Google Deep Dream nevű neurális hálózata hozta volna létre azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top