Szabadidő

Alig 6 centiméteres a világ legkisebb madara

És mindössze 2 grammot nyom. Te tudod, melyikről van szó?

Innen, Magyarországról nagyon nehéz elképzelni, milyen látványt is nyújthat a természetben a világ legkisebb madara, a méhkolibri.

Leírva hihetetlennek hangzik, de a Kuba Isla de la Juventud szigetén őshonos madár testhossza alig 6 centiméter, tömege pedig 1,6-2 gramm közé tehető. Így valóban nem túlzás az elnevezés, hiszen méretre sokkal inkább rovarra hasonlít, mint az itthon ismert szárnyasokra. Hát még ha hozzávesszük, hogy a méhkolibri repülés közben zümmögő hangot ad, mivel másodpercenként akár 200 szárnycsapásra is képes, amivel jócskán lekörözi a többi kolibrifélét.

Ehhez természetesen rengeteg energiára van szükségük, ezért aztán egész nap rovarokra és nektárra vadásznak. Egy méhkolibri 24 óra alatt nagyjából 1500 különböző virágot is meglátogathat.

Apró testük láttán az ember azt gondolná, a legnagyobb veszélyt a ragadozók és a nagyobb madarak jelentik a méhkolibrikre nézve. Erről azonban szó sincs, a méhkolibrik ugyanis olyan gyorsan képesek repülni, hogy kevés állat képes arra, hogy elfogjon egyet. Ehelyett az erdőirtások, természetes élőhelyük csökkenése miatt kerültek veszélybe.

Fotó: Wikimedia Commons

Fotó: Wikimedia Commons

(the dodo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top