Szabadidő

76 éve eltűnt hadihajót fedeztek fel

Az amerikai cirkáló egy 1942-es tengeri ütközetben tűnt el – fedélzetén közel 700 tengerésszel.

A USS Juneau könnyűcirkáló 1942-ben, a guadalcanali tengeri csatában süllyedt el. A 673 fős legénységből csupán körülbelül százan élték túl a hajó elsüllyedését, közülük azonban csak tíz embert sikerült végül kimenteni a Csendes-óceánból.

A USS Juneau, korabeli álcázó festéssel (Fotó: Wikipedia)

A hajó felkutatására a Microsoft társalapítója, Paul Allen toborzott össze egy kutatókból álló csapatot, akik múlt héten, szombaton bukkantak a Juneau roncsaira. A kutatócsoport egyébként idén márciusban egy másik elsüllyedt hadihajót, a Lexingtont is megtalálta.

A Juneau elsüllyedése a második világháború egyik szomorú szenzációja volt, a hajó fedélzetén ugyanis együtt teljesített szolgálatot – és veszett oda – az amerikai Sullivan család öt fiúgyermeke. A testvérek halálának következtében az amerikai haditengerészeti minisztérium olyan rendelkezéseket hozott, amelyek biztosítják, hogy hasonló ne történhessen meg. Az úgynevezett „sole survivor policy” értelmében, ha az amerikai katonaság kötelékében szolgáló testvérek közül valaki meghal, az utolsó túlélő testvért kivonják a harctérről. Érdekesség, hogy a Sullivan fivéreket megemlítik a Ryan közlegény megmentése című filmben is, amely egy hasonló esetet dolgoz fel.

A fivérek emlékére elnevezett USS The Sullivans (Fotó: U.S. Navy / Mass Communication Specialist Seaman Rebekah A. Watkins)

A hajó roncsait a Salamon-szigetek partjaitól valamivel több mint 4 kilométerre találták meg egy víz alatti drón segítségével. A kutatók elsőként a cirkáló fegyverzete alapján azonosították a Juneau-t, de később a felfestett nevet is meglátták a roncson.

Az amerikai cirkálót a japán Amatsukaze nevű romboló torpedózta meg, ám a találatot követően a Juneau még a felszínen tudott maradni. Később azonban az I-26 jelű japán tengeralattjáró újabb sikeres támadást intézett a hajó ellen. A találatot követő robbanás olyan hatalmas volt, hogy a környéken lévő szövetséges hajók nem látták értelmét, hogy túlélők után kutassanak.

A testvérek emlékére az amerikai haditengerészet két hajót is elnevezett róluk: a második világháborúban egy hadihajó, napjainkban pedig egy torpedóromboló viseli a USS The Sullivans nevet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top