Szabadidő

Áprilisban nyílik a világ első Casanova-múzeuma

Ma elsősorban nőcsábászként ismerjük, pedig sokkal több volt annál.

Casanova-múzeum nyílik a világhírű kalandor szülővárosában, Velencében – írja a Telegraph. Ez lesz az első olyan múzeum a világon, amelyet kizárólag a legendás nőcsábász, író emlékének szentelnek.

A múzeumot alig egy hónap múlva, április 2-án, Casanova születésének 293. évfordulóján és 220 évvel a halála után nyitják meg az érdeklődők előtt.

A hírek szerint a tárlaton – amelynek a Canal Grande partján álló Pesaro-palota ad majd otthont – nemcsak Casanova szerelmi kalandjaival ismerkedhetünk meg, hanem egész munkásságával és életével. Kiderül például, hogyan találkozott korának olyan nevezetes alakjaival, mint Mozart, Voltaire, Benjamin Franklin, Madame de Pompadour vagy XV. Lajos francia király.

Bár Casanovára ma elsősorban a női szívek elrablójaként emlékszünk, valójában sokkal több volt egyszerű nőcsábásznál. Tehetséges matematikus volt, és pályája során 42 könyvet írt, köztük egy Lengyelország történetéről szólót, és az irodalomtörténet talán legelső sci-fi-regényét. Ráadásul igazi világjáró volt, élete során több mint 64 ezer kilométert utazott – hívta fel rá a figyelmet Ian Kelly, egy Casanováról szóló életrajzi könyv szerzője, aki szerint a kalandor a maga módján valóságos zseni volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top