Szabadidő

Még a neve is aranyos ennek a madárnak, de a kihalás szélére került

Már csak 40 példány él vadon az aranyosarcú kakaduból, a vicces és barátságos madárból, amely beszélni is tud. A fajra az illegális vadászok jelentik a legnagyobb veszélyt.

A kihalás szélén áll az aranyosarcú, más néven kis sárgabóbitás kakadu, már csak a faj 40 egyede él vadon – közölte a Kis-Szunda-szigetek Természetvédelmi Hivatala (BBKSDA). A kis sárgabóbitás kakadu (Cacatua sulphurea) szigorúan védett állat Indonéziában.

A kakadupopulációra az illegális vadászok jelentik a legnagyobb veszélyt, így a hivatal az indonéz kormány által 2014-ben hozott természetvédelmi törvénnyel összhangban minden vadászatot megakadályoz – közölte Tamen Sitorus, a hivatal elnöke.

Ez a madárfaj vicces és barátságos, képes megjegyezni, amit az emberektől hall; van, aki háziállatnak is tartja.

Indonéziában két nemzeti parkban élnek aranyosarcú kakaduk: a fővároshoz közeli Manipo Természeti Parkban és a Kis-Szunda-szigetek keleti részén levő Harlu Állatvédelmi Parkban. Emellett feltételezhető, hogy a szomszédos Komodo szigeten is élnek egyedek.

A természetvédelmi hivatal az illegális vadászat megakadályozása mellett a populáció évi 10 százalékos növekedését is megcélozta, így reményeik szerint 2018-ban negyvenről 42-re emelkedik a sárgabóbitás kakaduk száma.

A madárfaj 1988 óta számít fenyegetett fajnak, és 2000-ben felkerült a kritikusan veszélyeztetett fajok listájára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top