Szabadidő

Lemész hídba, ha meglátod, hogy néz ki a Tejút ezen a fotón!

Egy kínai férfi csodálatos képet készített az éjszakai égről. A fotót a NASA a nap képének választotta.

Xiahoan Wang a kínai Keluke-tó környékén járt autójával, Qinghai megyében, amikor különös látványra lett figyelmes. Ki is pattant az autójából, hogy elkészítse az alábbi fotót.

A színes sávok a légkörben lebegő atomok hatására jönnek létre (Fotó: NASA)

A képet a NASA a nap csillagászati fotójának választotta, és le is közölte weboldalán. Az airglow-nak, vagyis égboltfénynek nevezett jelenség az oka, hogy földöntúli színek láthatóak a képen.
A NASA szakértői szerint ez a jelenség folyamatosan megfigyelhető lenne a légkörben, de az emberi szem számára csak akkor válik igazán látványossá, ha valamilyen külső hatás – például egy közeledő vihar által okozott légköri változások – zavart keltenek a Föld légkörében.

Ilyenkor olyasmi történik, mint amikor bedobunk egy követ egy nyugodt tóba – a felszínen hullámok keletkeznek, amelyek végighaladnak a víztükrön. A vöröses fényeket körülbelül 87 kilométeres magasságban lebegő oxigén-hidrogén molekulák hozzák létre az ultraibolya sugárzás segítségével, míg a zöldes fények nátrium- és oxigénatomok következtében válnak láthatóvá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top