Szabadidő

A nap, amikor a fizikusok romba döntötték Las Vegast

A derék tudósok megszállták a bűn városát, de nem az történt, amire az ember elsőre gondolna. Annyit azért elárulok, hogy a kutatók 1986 óta nem tehetik be a lábukat Las Vegas szállodáiba.

Csodálatos történetet tett közzé az amerikai fizikusokat tömörítő American Physical Society a hivatalos blogján. Nem mindennap történik meg, hogy egy komplett tudományos társaságot kitiltsanak egy városból, az APS-nek azonban sikerült elérnie, hogy szervezett formában gyakorlatilag nem látják őket szívesen a szerencsejáték nem hivatalos fővárosában.

Történt ugyanis, hogy 1986 áprilisában az APS fizikusai épp éves konferenciájukra készültek. Nagyszabású rendezvényről beszélünk, nagyjából 4000 kutató részvételére készültek. Eredetileg a helyszín a kaliforniai San Diego lett volna, azonban néhány hónappal a rendezvény előtt az ottani szálloda jelezte, hogy egy logisztikai probléma miatt sajnos nem fogja tudni biztosítania az APS által igényelt nagyszámú szállodai szobát.

A konferencia szervezőinek ezért alternatív helyszín után kellett néznie, ami nem egyszerű, ha több ezer ember elszállásolását kell megoldani, alig néhány hét alatt. Szerencsére Las Vegasban ez nem jelent akadályt, a gigantikus kaszinóhotelekben szobák ezrei várják a rulett, na meg a félkarú rablók rajongóit. AZ APS ezért egyből az Ocean’s Eleven című filmből is ismert MGM Grandhez fordult, amely 5124 szobájával az Egyesült Államok legnagyobb (önálló) szállodájának mondhatja magát.

Az MGM Grand saját kárán tanulta meg a leckét (Fotó: Getty Images)

Amikor egy ekkora létszámú szervezet kér ajánlatot Las Vegasban, a szállodák egymást taposva igyekeznek alullicitálni a többiek ajánlatát, mivel működési modelljükbe bele van építve, hogy az olcsón kiadott szobák okozta veszteséget vaskosan behozzák a kaszinóban a pénzüket szóró szerencsejátékosok. Ugyanezen elven a kaszinóhotelekben általában meglepően bőséges és változatos, ingyenes svédasztal és persze alkohol is várja a vendégeket, a fogyasztásukat bőven kompenzálja a hazardírozás.

George Clooney az Ocean’s Eleven egyik jelenetében (Fotó: Popsugar)

Aztán jöttek a fizikusok…

A címet olvasva nem nehéz izgalmas hollywoodi kalandfilmet vizionálni, amelynek főszereplői, a kedvesen geek fizikusok gyors fejszámolást követően kifosztják a blackjackasztalt, esetleg súrlódási együtthatókat számolgatva robbantanak a rulettasztalnál. A gyors analitikus gondolkodást igénylő póker is népszerű lehetne a kutatók között, amely ugyan nem szerencsejáték, a világbajnokságot (World Series of Poker – WSOP) azonban rendre Las Vegasban rendezik. Marcel Vonk holland fizikus például 2010-ben több mint félmillió dollárt nyert a WSOP egyik versenyén.

A fizikusok azonban észben tartották a kaszinók egyetlen fontos törvényét: egyszer-egyszer lehet nagyobbat nyerni, de hosszú távon a ház kaszál nagyot, hiszen egy-egy nagyobb nyereményt is bőségesen kompenzálnak a pénzüket két kézzel szóró rulettezők-kockázók-félkarúzók. A kutatók rájöttek, hogy egyetlen fegyverük lehet a szerencsejáték világa ellen: ha úgy döntenek, hogy egyáltalán nem játszanak, elvégre erre senki sem kötelezi őket.

Ésszel győzték le a kaszinókat

Bár arról nem szól a fáma, hogy összebeszéltek-e a konferenciára utazó fizikusok, tény azonban, hogy az 1986 áprilisában tartott rendezvény ideje alatt az MGM Grand fennállásának legrosszabb bevételét könyvelhette el. Valószínűleg ebben az is segített, hogy az APS konferenciájának résztvevői között sokan voltak a kispénzű egyetemisták, mindenesetre tény, hogy a kaszinó termei kongtak az ürességtől a rendezvény ideje alatt. A szálloda egyik munkatársának tulajdonított anekdota szerint a fizikusok „egy inget és egy tízdollárost hoztak magukkal és egyiktől sem váltak meg a konferencia ideje alatt”.

A fizikusok társaságát az eset után az MGM vezetősége udvariasan megkérte, hogy ha lehet, ne térjenek vissza a jövőben. A kaszinó gyászos bevételéről az újságok is tudósítottak, így a szállodához hamarosan további hotelek is csatlakoztak: a Las Vegas-i szállodák azóta is köszönik a lehetőséget, de nem biztosítanak helyszínt az APS rendezvényeihez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top