Szabadidő

Átmenet nélkül jön a tavasz: a hétvégén akár 15-20 fokos meleg is lehet

A múlt héten még hidegrekordok dőltek, néhány napon belül pedig már tavaszi melegre számíthatunk.

Alig néhány nap van már csak hátra a márciusi télből. Az előrejelzések szerint szerdától 10 fok feletti maximumok lesznek, a hétvégén pedig akár 20 fokos meleg is lehet az ország bizonyos részein. Így gyakorlatilag kimarad az átmenet az extrém hideg és a tavaszi meleg között.

A múlt héten több hidegrekord is megdőlt: március elsején, a tavasz első napján például mínusz 11,7 fokot mértek Kékestetőn, ezzel pedig egy 55 éves nappali hidegrekord dőlt meg. Ha pontosak az előrejelzések, és vasárnap valóban 20 fok körüli meleg lesz, az azt jelenti, hogy alig másfél héten belül mintegy 30 fokot ugrik a hőmérséklet.

Molnár László meteorológus a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy egy Anglia térségében kialakult ciklon előterében csütörtökön déli-délnyugati áramlás éri majd el a Kárpát-medencét, ennek hatására jön a hirtelen, de tartós felmelegedés és a változékony, szeles, csapadékos idő.

A meteorológus szerint a klímaváltozásnak „köszönhetjük”, hogy eltűnnek az átmenetek, és egyre szélsőségesebbé válik az időjárás. Március elején ugyanis a 7-8, a végén pedig a 15 fok körüli maximális hőmérsékletek számítanak átlagosnak, ehhez képest most, a hónap elején 10 fokkal jártunk az átlag alatt, a hónap közepén pedig már 10 fokkal járunk majd felette.

Ha érdekel a részletes időjárás, kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top