nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Igazi kincsek is lesznek a Süsü, a sárkány 40. születésnapját ünneplő kiállításon

Igazi kincsek is lesznek a Süsü, a sárkány 40. születésnapját ünneplő kiállításon

Negyven éve mutatták be a Süsü első részét. Az évfordulóra kiállítást rendeznek, ahol eddig nem látott kellékek és felvételek is láthatók lesznek.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Több mint 40 éve láthatták első ízben a nézők a szeretni való egyfejű sárkány, Süsü kalandjaiból készült zenés bábfilmsorozat első részét; a jubileum alkalmából kiállítás látható péntektől a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen Budapesten – közölte az MTVA.

A születésnap alkalmából igazi kincsekkel találkozhat a látogató a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen, amely átalakul Süsü sárkány otthonává. Az MTVA Bábtárában található bábokat nemcsak megmutatják a nagyközönségnek, hanem megidézik a forgatási helyszínt, a stúdiót is. Megemlékeznek a történet alkotóiról, szereplőiről, a stábról. Eddig még nem látott kellékek, eszközök mellett werkfotókat, hangjátékokat és videórészleteket is bemutatnak.

A május 12-ig látható interaktív kiállításon a látogatók szelfit készíthetnek Süsüvel, beülhetnek a királyi trónszékbe, magukra ölthetik a királyfi vagy a királylány jelmezét. A múzeumpedagógiai foglakozásokon a gyerekek megtanulhatnak bábozni vagy pillangót készíteni. A jubileum alkalmából szervezett közönségtalálkozókon pedig találkozhatnak a bábsorozat alkotóival is. Emellett egy működő televízióstúdió is várja a látogatókat, ahol valódi trónszékből olvashatják a híreket.

A nézők először 1977 karácsonyán találkozhattak Süsü, a sárkány kedves, csetlő-botló alakjával, a Kóbor királyfival és a mára már jól ismert bábfigurákkal. A kesztyűs bábtechnikával készült, nemzetközileg is sikert aratott zenés bábjáték forgatókönyvét Csukás István írta Miroslav Nastosijevic szerb szerző rádiójátéka alapján. 

Megosztás Facebookon