nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Másfél milliós pingvinkolóniát találtak az Antarktiszon – videó

Másfél milliós pingvinkolóniát találtak az Antarktiszon – videó

Egy eddig ismeretlen, hatalmas pingvinkolóniára bukkantak az Antarktiszon. Csoda, hogy a másfélmilliós népességű telep eddig nem szúrt szemet a kutatóknak.
NLCafé
f Ajánlom

Műholdképek segítségével azonosítottak be a kutatók egy eddig nem ismert pingvinkolóniát az Antarktisz keleti partjainál fekvő Veszély-szigeteken. A Weddell-tengeren fekvő szigetcsoporton élő pingvinekhez expedíciót szerveztek, a kutatótúrán drónokat is bevetettek.

A tudósok az elkészült felvételeken 751.527 pingvinpárt számoltak össze, ezért is lenne fontos, hogy a Veszély-szigeteket sürgősen pingvinrezervátummá nyilvánítsák.

„Csak a pingvinek mennyisége elképesztő volt. A víz gyakorlatilag pezsgett a pingvinektől” – mesélte a felfedezésről a Guardiannnak Michael Poito, a Luisianai Állami Egyetem oktatója, a kutatócsoport tagja. „A kolónia már csak mérete folytán is regionálisan jelentős, már csupán ez is elég indok rá, hogy kiterjesszük a Weddel-tengeri rezervátumot a Veszély-szigetekre is. Mi több, azt is bizonyítja, hogy az eddigieknél jobban kell védenünk a nyugati partvidéket, ahol visszaesett a populáció” – mondta.

Visszamenőlegesen, egészen 1959-ig ellenőrizték a terület műholdképeit a kutatók, és megállapították, hogy az Adelie-pingvinkolónia mérete stabil. Ami azért is lényeges, mert a globális felmelegedés miatt az Antarktisz-félsziget nyugati oldalán élő Adelie-kolóniák mérete jelentősen megcsappant az elmúlt években.

444/The Guardian

Megosztás Facebookon