nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Újabb állomásához érkezett a Seuso-kincsek turnéja

Újabb állomásához érkezett a Seuso-kincsek turnéja

Eddig országszerte 93 ezren látták a késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincsleletét, a Seuso-kincset, amelyet keddtől Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban is megtekinthet a közönség.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A Seuso-kincs Magyarország egyik legértékesebb műkincsegyüttese. A kormány számára mindig fontos volt, hogy a Kárpát-medence nagy történelmi ereklyéit minél több embernek bemutassák, ezért is állítják ki a Seuso-kincset hat városban – mondta el a vándorkiállítás megnyitóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki szerint Miskolcon várhatóan százezerre vagy ennél is magasabbra emelkedik a műkincsegyüttest megtekintők száma.
Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a borsodi megyeszékhely értékteremtő és befogadó szerepének újabb bizonyítékát látja a mostani kiállításban.

A tárlat Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után érkezett Miskolcra, a hatodik helyszín Nyíregyháza lesz.

A Seuso-kincs darabjai március 18-ig tekinthetők meg Miskolcon. A jegyek 85 százaléka elővételben elkelt, az előre meghirdetett időpontok beteltek. Azoknak sem kell azonban lemondaniuk a műkincsek megtekintéséről, akik nem tudtak előre helyet foglalni, ugyanis a helyszínen is lehet belépőt venni, ám előfordulhat, hogy az alkalmi látogatóknak egy kicsit többet kell várniuk.

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét tavaly nyáron szerezte vissza.

Forrás: MTI

Megosztás Facebookon