Szabadidő

Kullancsok inváziója jöhet tavasszal

A paraziták nemcsak az erdőkben, hanem a városokban is veszélyt jelentenek, főleg a gyerekekre.

Most még extrém hideg van az országban, de hamarosan sokkal több kullancsra számíthatunk, mint eddig. Ahhoz ugyanis nem volt elég sokáig hideg, hogy a paraziták elpusztuljanak – közölte a Tények.

A kullancsok nemcsak az erdőkben, hanem a városokban is veszélyt jelentenek, és már egyetlen csípés is megbetegíthet. Főleg a gyerekek vannak veszélyben, mivel a kisebb bokrokban és az avarban, vagyis a gyerekek magasságában van kullancsból a legtöbb.

A kullancsok Lyme-kórt és fertőző agyhártyagyulladást terjeszthetnek, utóbbi veszélyesebb, mivel szövődmények alakulhatnak ki. Izomkárosodás, izomgörcs léphet fel, visszamaradhat gyengeség és fáradékonyság, de akár epilepsziás rohamokat is okozhat a későbbiekben.

A kullancsok által okozott fertőző agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető. A szakértők szerint a védekezést nem árt már most elkezdeni, hogy tavaszra kialakuljon a védettség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top