Szabadidő

10 sztár, akit csúnyán kirúgtak a saját filmjéből

Nem csak mi, átlagemberek kerülhetünk bármikor lapátra, időnként a sztárokkal is megesik ez. Sylvester Stallonétől kezdve Megan Foxon át Jean-Claude Van Damme-ig széles a skála lapátra tett filmcsillagokból, és nem is kell túl régre visszamennünk ilyen történetekért, hiszen legutóbb Kevin Spacey-vel esett meg a dolog.

Sylvester Stallone – A Beverly Hills-i zsaru

Ma már szinte képtelenség elképzelni Axel Foley karakterét úgy, hogy nem Eddie Murphy alakítja, pedig az eredeti terv nem ő volt. Martin Brest rendező a Rockyval és a Rambóval csúcson lévő Sylvester Stallonét nézte ki a feladatra, már javában elkezdtek dolgozni a filmen, amikor Sly szóvá tette, hogy a film komikus hangvétele neki nem annyira klappol, és egyre több változtatást akart eszközölni a történeten és a dialógusokon.

Ha Stallonén múlik, a Beverly Hills-i zsaru sokkal kevésbé lenne vicces (Fotó: Getty Images)

Ezt a rendező egy darabig hagyta, de egy idő után úgy érezte, Stallone túlságosan rátelepedett a filmjére, ezért inkább dobta őt, hogy helyette egy jóval merészebbet húzzon Eddie Murphy szerződtetésével. A többi már történelem.

Jean-Claude Van Damme – Predator

Amikor a belga spárgakirály, Jean-Claude Van Damme még csak próbálkozott azzal, hogy betörjön Hollywoodba, egyértelműen imponált számára, hogy rögtön egy olyan szerepet kapott, amiben Schwarzeneggerrel pofozkodhat. Valószínűleg nem olvasta el elég figyelmesen a szerződését, mert azt már nem vette észre, hogy mindezt végig egy idegen lény maszkjában kell véghezvinnie, és miután a dzsungelbéli forgatáson egyfolytában panaszkodott, John McTiernan rendező rövid úton megvált tőle, Van Damme legnagyobb örömére. Örült, hogy kirúgták.

Stallone mellett Jean-Claude Van Damme-nak (b.) is meggyűlt a baja a túl karakán rendezőkkel (Fotó: Getty Images)

Megan Fox – Transformers 3.

Shia LaBeouf háromszor is bohóckodhatott az autóvá átalakuló robotokkal, de Megan Foxnak ez csak kétszer jött össze. A harmadik részben LaBeouf barátnőjét már Rosie Huntington-Whiteley szupermodell alakította, pedig nem ez volt az eredeti terv. A forgatókönyv még az ő karakterét hozta volna vissza, csakhogy Fox egy interjújában Michael Bay rendezőt egyenesen Adolf Hitlerhez hasonlította. Utólag a színésznő bocsánatot kért a rendezőtől, és köztük szent volt a béke, csakhogy Steven Spielberg, a franchise producere nem volt ennyire nagylelkű: ragaszkodott ahhoz, hogy Megan Foxot lapátra tegyék. Később Fox még dolgozott együtt Bay-jel a Tini Nindzsa Teknőcök filmekben, és a történtek ellenére ők ketten tényleg máig jóban vannak.

Megan Fox Hitlerhez hasonlította Michael Bay-t.

Ryan Gosling – Komfortos mennyország

Ma már senki sem merné kirúgni Ryan Goslingot, de 2009-ben Peter Jacksonnak (A Gyűrűk Ura-trilógia) még volt hozzá bátorsága. Miután leszerződött a meggyilkolt tinédzser lányát játszó apa szerepére, a színész úgy képzelte el a karaktert, mint aki erősen elhanyagolt és meghízott, ezért pár hónap alatt harminc kilót szedett magára. Csakhogy mindezt nem beszélte meg Peter Jackson rendezővel, így amikor megjelent a forgatáson, a direktor azt sem tudta, mit tegyen. Azonnal kirúgta Goslingot, a helyére pedig a fitt Mark Wahlberget szerződtette. Goslingnak pedig le kellett adnia a harminc kilót, hogy megint szerepeket kapjon… Utólag, a filmet látva azt mondjuk: Ryan Goslingnak kellett volna adni a szerepet.

Ryan Gosling ma már érinthetetlen, de 2009-ben még rövid úton kirúgták (Fotó: Getty Images)

Kevin Spacey – A világ összes pénze

A Getty-emberrablásról szóló Ridley Scott-film már dobozban volt, amikor ősszel robbant a Weinstein-botrány, és ebben a hullámban az egyik első elhullott sztár Kevin Spacey lett. A zaklatásos sztorijai elárasztották a netet, a sajtó már azt rebesgette, hogy a Sony eltemeti a filmet, de Scottnak támadt egy mentő ötlete: az öreg J. Paul Getty összes jelenetét újraforgatja egy másik színésszel, Christopher Plummerrel. Erre tíz napot és tízmillió dollárt kapott a stúdiótól, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy a film legkésőbb karácsonykor mozikba kerüljön. A 87 éves Plummernek abban előnye volt Kevin Spaceyhez képest, hogy őt nem kellett öreggé maszkírozni a szerep kedvéért, és még egy Oscar-jelölés is összejött.

Kevin Spacey esetét talán nem kell magyarázni… (Fotó: Getty Images)

Eric Stoltz – Vissza a jövőbe

Eric Stoltz kirúgását leginkább az teszi különlegessé, hogy nagyjából a fél film készen volt, amikor sor került rá. A legenda szerint a producerek ijedtek meg, amikor megnézték az elkészült anyagokat, ugyanis Stoltz nem annyira viccesen, inkább drámaian közelítette meg Marty McFly szerepét. Repülnie kellett, és villámgyorsan leszerződtették a helyére az akkortájt sitcomsztárként számontartott Michael J. Foxot, és bevállalták, hogy a fél filmet újraforgatják. Most már láthatjuk, hogy kifizetődött a befektetés.

Lori Petty – A pusztító

A Holtpont fiatal sztárpalántájának mindössze két napja volt A pusztító című Sylvester Stallone–Wesley Snipes-opus forgatásán, amikor távozni kényszerült. Akkoriban a sajtó röviden kreatív nézeteltérésekkel magyarázta a dolgot, de évekkel később Lori Petty annyit azért hozzátett egy interjúban, hogy kutyául bántak vele a forgatáson, és ez okozta a konfliktust közte és Joel Silver producer között. A helyette szerződtetett, akkoriban még ismeretlen színésznőt Sandra Bullocknak hívták, és ez volt az egyik első lépése a világsztárság felé vezető úton…

Lori Pettyt Tank Girlként ismerte meg a világ (Fotó: Getty Images)

Annette Bening – Batman visszatér

Ma már szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a Macskanőt más is játszhatta volna a Batman visszatér-ben, és nem csak a tökéletes Michelle Pfeiffer, pedig Tim Burton első választása nem a tehetséges szőkeség volt. A rendező Annette Beninget kérte fel a szerepre, és már a szerződés is megvolt, amikor váratlan örömhír árnyékolta be a filmet: a színésznő terhes lett. Vannak filmek, amelyekben ezt el lehet takarni, de a Macskanő szerepe szorosan testhez álló ruhákat kívánt, így a csalás ez esetben kizárt volt. Bening és Tim Burton is belátta, hogy ez most nem fog menni, ilyen értelemben ez nem kirúgás volt, hanem inkább közös megegyezéssel az útjaik elváltak.

Annette Bening mint Macskanő… érdekes gondolat (Fotó: Getty Images)

Terrence Howard – Vasember 2

Tony Stark bariját, Rhodey-t az első Vasember-filmben még Terrence Howard alakította, viszont a folytatásban a figura már Don Cheadle-hez került. Howard nem tett semmi rosszat, rá is ért volna a forgatás idején – már csak azért is, mert a szerződése három filmre szólt –, de a Marvel alaposan megkavarta a dolgokat. A szerződése szerint nyolcmillió dolláros gázsi járt volna neki a második részért, de a Marvel új szerződést rakott elé, amely mindössze egymillió (!) dollárról szólt. Az első rész sikerét látva a cégnél úgy érezték, a második rész sikere egyedül Robert Downey Jr.-on múlik, és a többiek esetében értelmetlennek látták kifizetni a beígért gázsikat, ezért új tárgyalásokba kezdtek. Howard ragaszkodott az eredeti feltételekhez, így a Marvel nem tartott igényt a további szolgálataira.

Terrence Howard megannyi mellékszerep után az Empire című sorozattal futott be igazán (Fotó: Getty Images)

James Remar – A bolygó neve: Halál

James Remar egyike azon színészeknek, akinek az arca nagyjából mindenki számára ismerős, de a neve szinte senkinek sem jut eszébe. Könnyen lehet, hogy másképp alakul a pályája, ha nem rúgják ki őt James Cameron filmjének, az Aliensnek a forgatásáról, ahol Hicks szerepét kapta meg a színész. Annak idején ez a kirúgás még felmondásként járta körbe a sajtót, és a színész sürgős családi okokra hivatkozva hagyta ott a produkciót.

James Remar tipikusan az a színész, akit számtalan filmben láttál, mégsem tudtad a nevét – mostanáig (Fotó: Getty Images)

Évekkel később már ő maga számolt be arról, hogy nem így történt. Bevallása szerint akkoriban súlyosan drogfüggő volt, és amikor rajtakapták, hogy drogozik forgatás közben, rövid úton megváltak tőle. Remar számára a dolog azért volt különösen kellemetlen, mert jó barátja, a film producere, Walter Hill protezsálta be a szerepre, aki a történtek után tizenkét évig nem volt hajlandó szóba állni vele. Hick szerepét végül Michael Biehn kapta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top