Szabadidő

Parasztwellness-re várja a nagyvárosi fiatalokat egy borsodi zsákfalu

Mostanában Gömörszőlősre járnak azok a főként budapesti fiatalok, akik aktív pihenésre vágynak messze a nagyvárosi nyüzsgéstől. A borsodi faluban igazi parasztwellness várja őket: favágás, almozás, trágyázás, mikor éppen minek van szezonja.

Nyolc éve már, hogy egy borsodi zsákfalu gondolt egyet és nyitott a nagyvárosi fiatalok felé. Kitalálták, hogyan szerezhetnének önkéntes munkaerőt a helyi biogazdaságba, amivel még a fenntartható fejlődés elveit is terjeszthetnék.

A megoldás az lett, hogy pár napra nagyvárosi fiatalok költöznek le Gömörszőlősre, hogy ott ingyenes koszt és szállás mellett az idénynek megfelelő munkát végezzenek, mintegy kikapcsolódásként.

Télen fát vágnak, almoznak, és a melegházat töltik újra, míg tavasztól őszig a kerti feladatokat – trágyázás, palántázás – látják el – mondta a Borsnak Vígh Andrea, az egyedülálló program egyik szervezője.

A szlovák határ mentén fekvő falu mintegy hetven, zömmel idős lakója már nem néz furcsán a hosszú hétvégéken Gömörszőlősre sereglő fiatalokra, akik többször vágtak már fát a helyi időseknek. „Feszültség nincs fiatal és idős, városi és falusi között” – mondta Vígh Andrea, aki elárulta azt is, hogy nem csak az ifjúság jár hozzájuk, visszatérő vendégeink közt értelmiségi nyugdíjasok is vannak.

A gömörszőlősi parasztwellness-re bárki jelentkezhet, viszont arra számítson, hogy a borsodi faluban még az internet is luxus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top