nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
A víz érintése – Plagizálással vádolják az idei Oscar legesélyesebb filmjének készítőit

A víz érintése – Plagizálással vádolják az idei Oscar legesélyesebb filmjének készítőit

Plágium vádjával pert indítottak a több kategóriában is Oscar-díjra jelölt A víz érintése című produkció készítői ellen, Guillermo del Toro cáfolja a vádat.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Plágium vádjával keresetet nyújtott be szerdán egy Los Angeles-i bíróságon Guillermo del Toro 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése című filmjének készítői ellen a néhai Paul Zindel Pulitzer-díjas író fia, aki azt állítja, hogy a film alapötletét apja egy 1969-ben bemutatott színdarabjából vették. Del Toro a keresetre reagálva cáfolta, hogy plagizált volna.

Doug Jones és Sally Hawkins A víz érintése című filmben

A kereset szerint a film rendezője és társ-forgatókönyírója, Guillermo del Toro, producere, Daniel Kraus és a film gyártója, a Fox Searchlight „szemérmetlenül lemásolták a történetet, annak részleteit, karaktereit és témáit” Paul Zindel ötven éve bemutatott Let Me Hear You Whisper című színdarabjából. 

Mindkét történetben egy laboratóriumban éjszakai műszakban dolgozó takarítónő a főszereplő, aki beleszeret egy vízi lénybe, egy titokzatos tudományos kísérlet alanyába. Mindkét nő élelmet visz a lénynek, így teremt vele kapcsolatot, és mindketten felmosóronggyal táncolnak a víztartálya előtt egy szerelmes dallamra. Mindketten megtanulnak kommunikálni a lénnyel, és mindkét laboratórium érintett titkos katonai műveletekben. Mindkét főhős rájön, hogy végezni akarnak a lénnyel, és mindkét laborban szóba kerül az „élve boncolás” is. A takarítónők mindkét produkcióban meg akarják menteni a lényt, és szennyestartóban akarják kicsempészni a laborból.

Hasonlóságot mutat az is, hogy mindkét takarítónőnek van segítőtársa, a darabban Danielle, Del Toro filmjében pedig – Octavia Spencer alakításában – Zelda.

A hollywood.com beszámolója szerint Guillermo del Toro szerdán a kereset benyújtását követően közleményben határozottan cáfolta, hogy plágiumot követett volna el.

„Sohasem olvastam és sohasem láttam a darabot. Nem hallottam róla A víz érintésének elkészítése előtt, és egyetlen kollégám sem tett róla említést” – szögezte le a forgatókönyvíró-rendező, aki szerint eléggé gyomorforgató a vád időzítése. „Elég átlátszó, hogy mi történik itt. Nekem azonban megkönnyebbülést okoz, hogy a dolog a vélemény szintjéről a tények és a jog talajára kerül” – jelentette ki. 

A keresetet egy nappal az után nyújtották be, hogy az amerikai filmakadémia elküldte az Oscar-díj-szavazólapokat tagjainak.

Civil Díj 2019 Bakonyi csillagászok, szívószál-mentesítés, női kőművesek, kórházakban tanító tinik, focisták a gyerekekért, vonatot előző csiga… neked melyik a legszimpatikusabb civil akció? Ki a legjobb azok közül, akik végre tesznek másokért és egy élhetőbb világért? Te melyik szervezetnek adnád a közönségdíjat?


Szavazok!

Megosztás Facebookon