Szabadidő

Így látja Elizabeth Swaney teljesítményét egy igazi extrémsportoló

Sokakat megbotránkoztatott, míg mások jót nevettek, de valószínűleg a legtöbben csak megrántották a vállukat arra a hírre, hogy Elizabeth Swaney utolsó lett Phjongcshangban, a síakrobatika félcső selejtezőjében. Gyarmati Panka, világkupa-futam győztes snowboardos szerint viszont az amatőr versenyző nem csak önmagát hozta kellemetlen helyzetbe, hanem Magyarországot is.

Megszólalt a Swaney-ügyben Gyarmati Panka ifjúsági snowboardvilágbajnok, aki a világranglistán hatodik helyen szerepel. Gyarmati egy sípcsonttörés miatt volt kénytelen kihagyni a 2018-as téli olimpiát, így remekül átérzi azoknak a sportolóknak a helyzetét, aki lemaradtak a játékokról.

Sokaknak álma az Olimpia. Az út azonban végeláthatatlan edzésekkel, csalódásokkal, sérülésekkel és könnyekkel tarkított. Négy éve egy hellyel maradtam le az Olimpiáról. Idén a sípcsont törésem miatt, kvalifikációs versenyek kihagyása miatt nem jutottam ki. 

Gyarmati Panka Facebook-posztjában elárulja, hogy „Több barátnőm is van, aki hobbiszinten freestyle síel, de már évekkel ezelőtt is többet láttam tőlük. Sosem fordult meg a fejükben, hogy megpróbálják az olimpiát, reálisan mérték fel a helyzetet, nem gondolták, hogy ki tudnának állni a világ legjobbjai ellen.” Igaz, hogy téli olimpián ennyit talán sosem hallottak Magyarországról, de Gyarmati szerint Elizabeth Swaney nem csak önmagát hozta kellemetlen helyzetbe, hanem Magyarországot és a sportágat is.  

Gyarmati Panka – MTI fotó: Mohai Balázs

Az ifjúsági világbajnok szerint a hazai síakrobata-társadalom nem tudott róla, hogy van egy kvótánk az olimpiára, és esélyt sem adtak nekik a kijutásra. 

Persze nem szeretné támadni Elizabeth Swaney-t, aki „megkapta azt a támogatást, amit anno a többiek nem, ő volt az, akit a szövetség kiválasztott, támogatott és hittek benne”.

Az ifjú magyar sportoló reméli, hogy „ez az eset a szervezők számára is jó tanulópénz, és négy év múlva, a kvalifikáció megregulázása után talán egy ennél is jóval színvonalasabb versenyt láthatunk…az egyetlen kérdés, hogy ilyen áron megérte?”

Elizabeth Swaney-t egy cseppet sem zavarja a huhogók véleménye. Azt mondta, hogy pontosan tisztában van az emberek reakciójával, hogy néhányak elégedetlenek az ő biztonsági játékával, de közömbös a negatív megjegyzésekkel szemben. „Az emberek kételkednek bennem, ami valójában motivál, hogy fejlődjek. Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy eljuthassak ide, és összesen 24 nő van a világon, aki bekerült ebbe a körbe. Én ezt motivációként használom.”

A magyar színekben induló amatőr sportoló teljesítményét már egy napon emlegetik a jamaicai bobcsapat vagy épp Eddie, a Sas olimpiai szereplésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top