Szabadidő

12 nőből álló csapat indul az Északi-sarkra

Egy ismert sarkvidéki felfedező 11 amatőr társával együtt tíz napot tölt majd az Északi-sarkon.

Felicity Aston klímakutatóként dolgozott, mielőtt bele nem szeretett a kíméletlen sarkvidéki világba. Illetve egészen pontosan valószínűleg a 2000 és 2003 közötti időszak tehet erről, amikor Aston az az Antarktisz Adelaide Island nevű részén található Rothera Research Station vezető meteorológusa volt. 2005-ben világelsőként pedig egy csak nőkből álló csapattal vágott neki a Polar Challenge nevű túrának, amelynek célja az északi mágneses pólus (pontosabban annak 1996-ban bemért pozíciója) volt.

Felicity Aston három évet töltött az Antarktiszon (Fotó: www.euroarabianexpedition.com)

Aston idén áprilisban tíz napos expedíció során éri majd el az Északi-sarkot. A csapatot hat további európai, illetve öt közel-keleti származású nő alkotja, akik a Camp Barneo elnevezésű, a jégtakaró hátán létesített ideiglenes bázisról vágnak neki az útnak.

Az expedíció célja nem csak az, hogy elérje az Északi-sarkot, hanem az is, hogy megkérdőjelezze a sztereotípiákat és megváltoztassa az emberek gondolkodásmódját” – mondta Aston.
A csapat egyetlen másik tagja, akinek van már hasonlóan extrém körülmények között szerzett tapasztalta, az orosz hegyi túravezető Olga Rumjantszeva, aki 2013-ban a Kaspersky 7 Volcanoes Expedition tagjaként egyedül mászta meg a Föld hét kontinensének legmagasabb vulkánjait.

Az orosz internetbiztonsági cég támogatja Aston mostani expedícióját is. A céget vezető Eugene Kaspersky személyesen utazik majd az Északi-sarkra, hogy érkezésükkor fogadja a csapatot.

A sarkvidéki felfedező utak számomra nem csak izgalmas kihívást, de hatalmas motivációt is jelentenek” – mondta Kaspersky. „Az olyan emberek, mint Felicity és csapata,elképesztő módon inspirálnak. Valódi példaképek a fiatalabb generációk számára, akik megtanulhatják tőlük, hogyan kell kitartóan küzdeni a céljaik eléréséért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top