Szabadidő

Láthatatlan színészek – Sok filmben láthattad őket, mégsem láttad őket igazán

Hollywood elismert színészei között akadnak néhányan, akik már-már kisebb sztárnak számítanak, az arcukat mégis csak nagyon kevesen ismerik. Olykor maszkokba bújnak, máskor meg számítógépes animációval változtatják át őket valami egészen mássá. A karaktereiket ismerjük és szeretjük, de sokszor fogalmunk sincs, ki alakítja őket. Ezen próbálunk most változtatni.

Javier Botet

Miből ismerheted?

Slender Man, REC, Mama, A múmia, Démonok között 2, Bíborhegy, Insidious: Az utolsó kulcs, Alien: Covenant

A madridi születésű Javier Botet egy veleszületett betegségnek, a Marfan-szindrómának köszönhetően rendelkezik egészen speciális testalkattal. A kétméteres magasságához mindössze 56 kilós súly társul, ráadásul extrém hosszú ujjai vannak. Már fiatal korától érdekelték az előadó-művészetek, de azt sosem gondolta, hogy híres rendezők állnak majd sorba azért, hogy vele dolgozzanak.

Javier Botet az ijesztő Slenderman jelmezében (Fotó: Tumblr)

A világhírt a REC című spanyol zombifilm hozta meg számára, ahol ő alakította a film végi rémisztő padlásjelenetben a nulladik számú pácienst. Ha valaki látta a jelenetet, azóta is rémálmaiban kísért. A színészt főképp horrorfilmekhez hívják. Ő bújt a xenomorf jelmezébe az Alien: Covenant-ben, ő volt a Görbe ember a Démonok között 2-ben, kísérteteket alakított a Bíborhegyben, és legutóbb a Kulcspofa nevű démon szerepében rémisztgetett minket az Insidious: Az utolsó kulcsban. A májusban érkező Slender Man című horrorban ő bújhatott az ikonikus és rémisztő címszereplő bőrébe.

…és saját bőrében a Sevillai Filmfesztivál megnyitóján (Fotó: Getty Images)

Alan Tudyk

Miből ismerheted?

Firefly, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, Én, a robot, Vaiana, Jégvarázs, Rontó Ralph, Robot Chicken, Amerikai fater, Halálos temetés

A mosolygós Alan Tudyk komikusként tette le a névjegyét, de a motion capture világában is komoly tapasztalatokat gyűjtött össze (Fotó: Getty Images)

Andy Serkis mellett a motion capture eljárás (amikor a színészre mozgásérzékelők tömegét helyezik, hogy a játékából és mozgásából rajzolják meg azt a fantáziakaraktert, akit alakít) másik úttörőjének  a texasi születésű komikust, Alan Tudykot tartják. Sonny, a robot szerepe kedvéért az Én, a robot című filmhez rengeteg tánc- és pantominleckét vett, és az alakításáért rengeteg dicséretet kapott. A Zsivány Egyes című Star Wars-mozi legjobb pillanataihoz is sok köze volt, ugyanis a K-2SO névre hallgató droidot is ő keltette életre. Tudykot azonban nemcsak a motion picture eljárásban való jártasságáért, hanem a hangjáért is sokszor hívják. Rengeteg rajzfilmsorozathoz kölcsönözte a hangját, a Disney is örömmel hívja őt a rajzfilmjeihez szinkronizálni, és még attól sem riad vissza, hogy egy lökött kakas hangját adja a Vaiana című animációs filmben.

Doug Jones

Miből ismerheted?

A víz érintése, A Faun labirintusa, Hellboy 1-2., The Bye Bye Man, Bíborhegy

A 192 centiméter magas, amerikai Doug Jones sokáig a rendkívül rugalmas testéből élt, ugyanis gumiemberként számos reklámfilmben kipróbálta magát. Később rájött, hogy ezt a képességét a játékfilmek területén is használhatja. Valószínűleg sosem lett volna belőle ismert színész, ha a Mimic című teljesen felejthető film forgatásán nem ismerkedik meg Guillermo Del Toro rendezővel, aki később visszahívta őt a hüllőember Abe Sapien szerepére a Hellboyhoz. Ma már ők ketten nemcsak kollégák, hanem jó barátok is, és ez a barátság A Faun labirintusakor köttetett meg, melynek spanyolországi forgatásán Doug Jones volt az egyetlen a stábból, aki nem beszélt spanyolul, és alig értett valamit abból, ami körülötte zajlott. A filmben ő játszotta a szemeit a kezében hordó Sápadt Embert és a Faunt is, A víz érintésének halember szerepét pedig a rendező már egyenesen Jonesra írta. A színész hozzászokott már ahhoz, hogy egész forgatási napokat teljes testmaszkban csináljon végig, és állítólag azzal sincs semmi gondja, ha egy nap 14-15 órát a maszkban kell töltenie, és még beszélni sem tud rendesen, ráadásul alig lát…

A nyúlánk Doug Jones A víz érintése című filmben alakított nagyot (Fotó: Getty Images)

Toby Kebbell

Miből ismerheted?

Warcraft, Kong: Koponya-sziget, A majmok bolygója: Forradalom, A majmok bolygója: Háború, Fantasztikus négyes

A yorkshire-i születésű angol színész karrierje úgy indult, hogy benne volt egy komoly hollywoodi karrier lehetősége is. Szerepet kapott két nagy költségvetésű Disney-filmben (Perzsia hercege, A varázslótanonc), és Guy Ritchie is izgalmas szereppel bízta meg őt A spíler című mozijában, de a szerepeket nem követte a nagy áttörés. Kebbel karrierje végül egészen izgalmas kanyart vett. A majmok bolygója: Forradalomban ő játszhatta el Koba, a majmok lázadó vezetőjének szerepét, és olyan jól ment neki a munka a mozgásrögzítős eljárással, hogy azóta folyton megtalálják az ilyen szerepekkel. Ő alakíthatta King Kongot az utolsó Kong-filmben, Doktor Doom köpenyébe bújhatott a szörnyen rossz Fantasztikus négyesben, és orkként is meggyőző volt a Warcraft mozifilmben. Kebbel a motion capture alakításai mellett hagyományos szerepekben (Ben-Hur, Szólít a szörny) is tovább dolgozik, szóval néhányan az arcát is ismerhetik, nemcsak az alakításait.

Toby Kebbell a hagyományos színészkedésről váltott a motion capture világára (Fotó: Getty Images)

Andy Serkis

Miből ismerheted?

A Gyűrűk Ura-trilógia, A majmok bolygója-trilógia, Tintin kalandjai, Star Wars: Az ébredő erő, Star Wars: Az utolsó jedik, King Kong

Ha valaki el tudja érni, hogy az internet népe az Oscar-díjáért kampányoljon annak ellenére, hogy a szerepeiben teljesen felismerhetetlen, az tudhat valamit. Amikor a londoni születésű Andy Serkis idióta kezeslábasba bújva eljátszotta Gollam szerepét A Gyűrűk Ura-filmekben, talán maga sem sejtette, hogy az alakítását felhasználva a CGI-mágusok megteremtik minden idők egyik legemlékezetesebb digitális karakterét, és ezzel Andy Serkis forradalmasítja a színészetet.

Andy Serkis a műfajban valóságos legendának számít (Fotó: Getty Images)

Később ráadásul mindezt még fokozni is tudta A majmok bolygója-filmek Cézárjaként, de dühöngő óriásmajomként és Star Wars-gonoszként is rendkívül hiteles volt. Nála senkinek sincs nagyobb tapasztalata a motion capture és a performance capture (arcjáték-érzékelős) színészkedés terén, de úgy fest, mostanra kissé elege lett a dologból, és inkább a rendezés felé tendált. Segédkezett Peter Jackson oldalán A hobbit-filmekben, majd tavaly ősszel bemutatták a (külföldi) mozik a Breathe című romantikus filmjét Andrew Garfield főszereplésével. Hamarosan pedig érkezik A dzsungel könyve általa készített változata is.

Zoe Saldana

Miben láthattad?

Avatar, A Galaxis őrzői 1-2., Star Trek

Zoe Saldana két okból is kilóg kissé az összeállításunkból. Először is azért, mert ő az egyetlen nő a csapatban, másodszor pedig azért, mert a többiekkel ellentétben az ő arca azért viszonylag ismertnek számít. Ez leginkább az újkori Star Trek-filmeknek köszönhető, ahol Uhura szerepében nem kellett különösebben átalakulnia. Ez jól is jött neki, ugyanis legismertebb és legsikeresebb filmjében, az Avatar Neytirijeként képtelenség volt ráismerni, ugyanis James Cameron a motion capture eljárással óriási, kék na’vivá változtatta.

Zoe Saldana az Avatar Neytirijeként (Fotó: Tumblr)

Aztán ott van a Marvel és A Galaxis őrzői-filmek, melyekben Gamoraként kell lerugdosnia az űrbéli rosszfiúkat, miközben az egész testét zöldre festették. Zoe Saldana jól érzi magát ezekben a szerepekben, hiszen apró termete ellenére atletikus alkat, aki élvezi a szerepekkel járó fizikai kihívásokat és azt, hogy bár elképesztően sikeresek a filmjei, ki tud úgy menni az utcára, hogy nem állítják meg minden sarkon egy közös szelfiért. A jövőben ne is nagyon számítsunk rá, hogy másképp is láthatjuk, ugyanis a következő Bosszúállók-film, A Galaxis őrzői 3, valamint az Avatar készülő folytatásai minden idejét elfoglalják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top