Szabadidő

Döbbenetes űrhajó a világ legmodernebb hangversenyterme

A hamburgi épület már külsejével lenyűgözi a látogatót, de az igazi csoda a falak között történik.

Hamburg legmagasabb épülete jelenleg a 108 méter magasságú Elbphilharmonie (Elbai Filharmónia) elnevezésű hangversenyterem, amelyet napjainkban a világ egyik legmodernebb koncerttermeként tartanak számon.

Az Elphi becenevű építmény fémből, de főleg üvegből készült tetőszerkezete szélnek feszülő vitorlát vagy lecsapni készülő hullámot mintáz, amelyet egy 1963-ban felhúzott régi raktárépületre emeltek. A Herzog & De Meuron építészstúdió emellett 1000 darab különleges kristályból álló panelt is beépített a tetőszerkezetbe, amelyek a fénynek megfelelően változtatják a színüket.

Az igazi technológiai csoda azonban bent várja a komolyzene rajongóit, az Elphi koncerttermét ugyanis egy speciális algoritmus segítségével megtervezett, mintegy tízezer gipszelem borítja. Mindegyik eltérő formájú, céljuk pedig az, hogy tökéletesen verjék vissza és továbbítsák a hanghullámokat a teremben.

Azok szerint, akiknek volt szerencséjük részt venni egy-egy hangversenyen, az akusztikus „bőrnek” is nevezett borítás eredményeként szinte minden egyes hangszert meg lehet hallani koncert közben, függetlenül attól, hogy ki hol foglal helyet a nézőtéren.

Azonban ha valaki szeretne jegyet váltani az Elphibe, jobb, ha hosszas várakozásra készül fel: a 2016-ban megnyitott hangversenyteremben ugyanis minden jelenlegi és a közeli jövőben rendezett koncert telt házas. Ez így van a megnyitás óta, az azóta eltelt szűk két évben nem kevesebb mint négymillió látogató váltott jegyet az Elphi előadásaira.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top