Szabadidő

Mindenki nyugodjon meg, előkerült a kakapó!

Két éve látták utoljára a jellegzetes új-zélandi madarat, amelyet a szigetország – és a világ – madárbarátainak többsége a szívébe zárt.

A mulatságos nevű kakapót – avagy zöld tollú bagolypapagájt (strigops habroptilus) – a BBC veszélyeztetett fajokat bemutató Utoljára látható című sorozatában ismerhette meg a világ, amikor az Új-Zélandon forgató stáb egyik tagjának a fejére ugorva kezdett násztáncba. Az ornitológiai szempontból történelminek számító képsorok az alábbi videón 1:56 után láthatóak.

A világ egyik legritkább madarának számító kakapóból mindössze körülbelül 150 példány él Új-Zélandon. A felvételen is látható madarat Siroccónak nevezték el, korát megközelítőleg húsz év környékére becsülik a szakértők.

A jellegzetes tollazatú kakapó kizárólag Új-Zélandon él (Fotó: Tumblr)

Deidre Vercoe, a helyi természetvédelmi hivatal szóvivője elmondta, hogy Siroccónak két éve nyoma veszett, de most ismét felbukkant a Déli-sziget déli csücskében. 2016. februári eltűnését követően több csoport is a keresésére indult, de nem jártak sikerrel, egészen mostanáig. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top