Szabadidő

Ezen a szigeten kifehérednek a barna medvék

Beltenyészet okozhatja a különös természeti jelenséget.

Kunasir szigetén, az Oroszország keleti partjainál fekvő Kuril-szigetek egyik tagján különös, fehér színű medvét kaptak lencsevégre. A helyzet különlegessége az, hogy egy barna medvéről van szó. A fotós, Viktor Nyikiforov sarkkutató szerint a barna medvék beltenyésztés miatt kezdhettek el a jegesmedvékre hasonlítani, hiszen a szigetcsoport aránylag kis területen fekszik, ahová nem érkezik új barna medve.

Kurili "ezüstmedve" - Viktor Nyikiforov képe

Kurili „ezüstmedve” – Viktor Nyikiforov képe

A medvék érkezése

Arról, hogy eredetileg hogyan kerültek a medvék a szigetcsoportra, nincs konszenzus. Egyes elképzelések szerint a japánok hozták őket a szigetre, mások szerint viszont még akkor jutottak át, mikor összefüggő jégtakaró kötötte össze a Kuril-szigeteket a szárazfölddel, vagy esetleg még korábban, a szigetcsoport leszakadása előtt gyalogoltak át.

Beltenyésztés és izoláció

Norijuki Otaisi, a Hokkaidói Egyetem professor emeritusa szerint a kunasiri medvék bundája – főleg a felsőtestük – az izoláció és a mutáció miatt kezd fehérré változni. Hasonló állatokat nemcsak Kunasiron, de Iturup szigetén, illetve a Kuril-szigetek két legészakibb tagján, Sumsun és Paramusiron is találtak.

Megzavarodott evolúció

A medvék változó mértékben fehérednek ki, a majdnem feketétől az egészen ezüstösig minden változat képviselteti köztük magát, mintha a faj evolúciója sem tudná eldönteni, hogy mi lenne a legjobb az állatoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top