Szabadidő

Meghalt Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó

Játékos-pályafutása legnagyobb sikerét az olimpiai válogatottal Tokióban érte el 1964-ben, majd játékvezetőként is nagyívű karriert futott be.

Súlyos betegség után, életének 83. évében szombaton elhunyt Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, minden idők egyik legkiválóbb játékvezetője – közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Palotai Károly 1935. szeptember 11-én született Békéscsabán, és ott kezdett 1950-ben futballozni. 1956 őszén elhagyta az országot, Pálfy Antallal és hét évvel idősebb fivérével, az A válogatottban is szerepelt Palotai Jánossal a Freiburger FC-hez került. 1958-ban jött haza Németországból.

Labdarúgó-pályafutása legnagyobb sikerét az olimpiai válogatottal Tokióban érte el 1964-ben, ahol aranyérmes lett. Az együttes hét mérkőzéséből haton pályára lépett Japánban, és egy gólt szerzett. Egyedül a csehszlovákok elleni döntőről hiányzott sérülés miatt, s csak évekkel később kapta meg az aranyérmét. 1967-ben játszott utoljára magyar bajnoki meccset a Győri Vasas ETO színeiben.

Röviddel később kezdődött nagy ívű játékvezetői karrierje: három világbajnokságon, két olimpián és egy Európa-bajnokságon szerepelt bíróként.

1976-ban ő dirigálta például a Bayern München–St. Étienne, majd 1981-ben a Liverpool–Real Madrid BEK-finálét. A leghíresebb 90 perce fekete uniformisban az 1978-as világbajnokságon megrendezett argentin–brazil volt (0-0). Elvitathatatlan érdeme, hogy az összecsapást sikerült súlyosabb következmények nélkül levezényelnie.

2012-ben Győr város díszpolgára lett, 2014-ben jelölték a Prima Primissima díjra. Palotai Károlyt az MLSZ saját halottjának tekinti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top