Szabadidő

Másodpercekre volt az összeütközéstől két repülőgép

Kis híján összeütközött két repülőgép a tel-avivi reptér közelében, csak öt másodpercen és 100 méteren múlt a katasztrófa.

Épphogy sikerült elkerülni egy légi katasztrófát két egymás felé tartó repülőgépnek a tel-avivi repülőtér közelében. Az egyik repülőgép egy FedEx Boeing 757-es gépe volt, ami épp leszálláshoz készült a Ben Gurion repülőtér egyik kifutójára, a másik gép pedig az ENSZ által üzemeltetett Beechcraft Super King Air 200-as, ami épp felszállt a repülőtérről.

Szinte katasztrófát okozott az, ahogy a kisrepülőgép pilótája nem követte a légiforgalmi irányítás által előírt útvonalat, és délnek fordult, keresztezve szinte a repteret megközelítő Boeing útvonalát. A két repülőgép 100 méter távolságra közelítette meg egymást.

Az ütközést előtti másodpercekben a FedEx-gép pilótája, megszakítva a leszállást, egy éles kitérő manővert tett, így kerülve el a tragédiát.

Az Aviation Herald repüléssel foglalkozó szaklap ábráján látható a két repülőgép útvonala, zölddel jelölve az ENSZ repülője, míg rózsaszínnel a FedEx teherszállítója.

5 másodpercen és 100 méteren múlt az ütközés – forrás: The Aviation Herald

A Times of Israel tájékoztatása szerint a közlekedési minisztérium már vizsgálódik az ügyben. Megemlíti, hogy a két repülőgép a turisták körében is népszerű tengerparti szakasz fölött ütközött majdnem egymásnak közel 700 km/h-s közelítési sebességgel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top