Szabadidő

Építőpari fúrógéppel keverték a tésztát a horrorpékségben – videó

Visszahívta a Nébih egy budapesti pékség és cukrászüzem összes forgalomban lévő termékét, miután látogatást tettek a XXII. kerületi üzemben. A penészes helyiségek padlóján liszttel és sárral kevert egérürüléket is találtak az elborzadt ellenőrök.

A horrorvágóhíd után most egy horrorpékséget és cukrászüzemet lepleztek le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai. Az ellenőrök a budapesti Berliner Kft. finom pékáru és cukrászati termék előállító üzemében tettek látogatást, majd rendelték el a már forgalomban lévő termékek visszahívását, és az üzemben található közel 600 kilogrammnyi termék és alapanyag megsemmisítését.

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését – fotó: Nébih

Mi volt a gond a pékséggel?

A XXII. kerületi üzemben évek óta nem foglalkoztak a higiéniával, a falakat vastagon belepte a penész és a pókháló, a csövek rozsdásak és koszosak, a helyiségek padlóján zsíros sár és liszt keverékében sétálgattak a dolgozók.

A cukrászüzemben nem volt folyó melegvíz, így egy külön helyiségben, egy ládában mosogattak, nem volt megoldott a higiénikus kézmosás lehetősége sem. A poros berendezések alatt vastag rétegben állt a kosz, míg a technológiai helyiségekben rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Nem csoda, hiszen a raktárban az alapanyagokat tartalmazó zsákokat és edényeket fedetlenül tárolták.

A Nébih a jelentésben kiemelte, hogy a „cukrászok” a bekeverést egy

egy erősen zsírosan-lisztesen szennyezett, takarítatlan építőipari fúrógéppel végzik,

illetve

a bevonáshoz használt „asztal” üres szennyezett ládákból áll, lapja takaríthatatlan kartonpapír.

Mi lett a büntetése a horrorpékségnek?

A Nébih a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázattal fenyegető műszaki és higiéniai körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését. Az üzem csak a hiányosságok kijavítása után, ismételt hatósági ellenőrzést követően kezdhette meg tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top