Szabadidő

Itt tudod élőben nézni a kék szuperholdat

Különleges jelenség lesz látható az égbolton magyar idő szerint szerdán 14 óra 27 perckor: egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás is. A jelenséget élőben közvetítik majd. Bár a háromszoros holdszenzáció nagy visszhangot váltott ki, és látványos is lesz, tudományos szempontból nincsen akkora jelentősége.

Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt, szerdán pedig magyar idő szerint délután 14 óra 27 perckor lesz a legteljesebb a telihold. Mivel Magyarországról ezt nem lehet majd szabad szemmel látni, ajánljuk a NASA élő közvetítését:

Belelkesülő olvasóink kedvéért írjuk, hogy a kék holdnak valójában nem kék a színe. A félreértés onnan jöhet, hogy angolul blue moonnak hívják, csakhogy a blue szó azt is jelenti, hogy nagyon ritkán, hébe-hóba. Az pedig valóban igaz, hogy ritkán fordul elő (kb. 2 és fél, 3 évente), hogy egyetlen hónapban 2 telihold van. Ebben az esetben a második teliholdat „blue moon”-nak nevezik. 

Kis László csillagász-fizikus az M1 műsorában magyarázta meg a teliholdkor bekövetkező holdfogyatkozás jelenségét: a Föld körül a Hold szűk egy hónapos keringési idővel kering ellipszis alakú pályáján, így néha közelebb, néha távolabb van. Minden hónapban bekövetkezik, hogy a Föld, a Hold és a Nap körülbelül egy egyenesbe esik, de mivel a Hold pályája úgy áll térben, hogy ez nem mindig esik pontosan egy egyenesbe, ezért nincs minden teliholdkor holdfogyatkozás is.

A hold Kalifornia felett január 30-án
Fotó: Francisco Lozano / CrowdSpark

Mint mondta, ha éppen minden égi pálya, égi geometria úgy áll, akkor bekövetkezik ez az egy egyenesbe állás, és ha az ellipszis pályán éppen közelebb jár a Föld, akkor egy „hangyafülnyivel” nagyobbnak látszik az égen a Hold. Ekkor mondják, hogy szuperhold van. A csillagász ugyanakkor a műsorban úgy fogalmazott, hogy a jelenségnek nincsen csillagászati jelentősége, inkább a kulturális aspektusai vetnek nagy visszhangot. 

A csillagász a teljes holdfogyatkozás kapcsán – amely akkor következik be, amikor a hold elhalad bolygónk árnyékában – elmondta, hogy az égi jelenséget nálunk nem lehet megfigyelni, csak a Csendes-óceán közepén lesz látható. Felidézte, hogy már a régi természeti népek is nagyon figyelték a holdfogyatkozásokat, ebből jöttek rá, hogy a Föld gömb alakú. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top