Szabadidő

Visszaadta három Michelin-csillagát a francia séf, nem bírta a nyomást

Fennállása óta először töröltek egy éttermet a Michelin gasztronómiai kalauzból az étterem kívánságára. A francia, 3 Michelin-csillagos Le Suquet étterem séfjének túl sok stresszt okozott a minősítés.

„Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak” – indokolta a Sébastien Bras, a 3 Michelin-csillagos délnyugat-franciaországi étterem, a Le Suquet konyhafőnöke, miért jelentett számára túl nagy nyomást a mások által hőn áhított legmagasabb minősítés.

Bras szeptemberben jelentette be, hogy családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, és új fejezetet kezdhessen életében.

Sébastien Bras séf munka közben

„Miközben elégedettséggel tölt el, hogy megnyered a hőn óhajtott elismerést, hatalmas nyomás alatt vagy, hogy mindig megfelelj pontos előírásainak” – mondta.

Az étterem- és szállodakalauz igazgatósága közölte, hogy tiszteletben tartják a Laguiole-ban lévő étterem vezetőjének kívánságát, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltetik a vendéglátóhelyet. A Le Suquet 1999-ben kapta meg a legjobb minősítést, és egyike volt Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének.

Először fordul elő, hogy egy francia séf azt kéri, töröljék éttermét a kalauzból oly módon, hogy semmilyen nagy változtatást nem hajt végre az étterem üzletpolitikájában. Tavaly év végén a 41 éves, tajvani születésű André Csiang szintén önként mondott le a Michelin-csillagokról, bár ő az éttermét is bezárta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top