Szabadidő

Intelligens gyalogátkelőhellyel kísérletezik Debrecen – videó

Okoszebrákkal kísérleteznek a magyar önkormányzatok is, az első intelligens gyalogátkelőhelyet Debrecenben helyezték üzembe, de már Zalaegerszegen is felbukkant egy 21. századi gyalogátkelő.

Folyamatos törekvése a közlekedésbiztonság szakembereinek, hogy még biztonságosabbá tegyék a gyalogátkelőhelyeket. A zászlós zebra egyszerű és elegáns megoldása mellett egy LED-alapú védelmi rendszerrel is kísérleteznek az önkormányzatok. A rendszer néhány mozgásérzékelőből és pár LED-ből áll. Ha a szenzorok gyalogost érzékelnek a gyalogátkelőhely előtt, akkor az úttestbe szerelt LED-ek villogni kezdenek és lassításra és megállásra ösztönzik az autósokat.

Az első ilyen intelligens gyalogátkelőhelyet Debrecenben helyezték üzembe, de a HVG úgy tudja, már Zalaegerszegen is felbukkant egy hasonló, sőt Kecskeméten már napirendre került, hogy a hírös város összes veszélyes zebráját alakítsák át intelligensé. Dunakeszin, a városháza előtti, igen forgalmas gyalogátkelőt alakítják majd okoszebrává.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top