Szabadidő

Az egyenlőség jegyében saját fizetését csökkenti a fapados légitársaság vezetője

Johan Lundgren megtudta, hogy többet keres elődjénél, aki egy nő volt. Ezért úgy döntött, csökkenti saját bérét.

A fapados Easyjet légitársaság új vezérigazgatója, Johan Lundgren tavaly decemberben csatlakozott a céghez. Nemrég azonban kiderült, hogy az 52 éves cégvezető évi 48 000 dollárral magasabb fizetést kap, mint elődje, Carolyn McCall. Lundgren ezért személyesen döntött úgy, hogy pontosan ugyanannyi bér és egyéb juttatások járjanak neki, mint a korábbi vezérigazgatónak.

Johan Lundgren példát mutat a férfi cégvezetőknek (Fotó: Easyjet)

„A cégnél nagyon komolyan vesszük, hogy a nők és a férfiak azonos fizetést és azonos lehetőségeket kapjanak” – írta Lundgren az általa kiadott közleményben. „Szeretném, ha ez a vállalatnál mindenkire vonatkozna, ezért személyesen szeretnék példát mutatni.”

Az Easyjet tavaly novemberben jelentette be, hogy 52 százalékos bérkülönbség tapasztalható a cégnél, ami a vállalat szerint a főként férfiakból álló pilóták magas fizetése miatt alakulhatott ki. „Felismertük, hogy ennél jobb teljesítményre van szükségünk” – írta a cég akkor kiadott közleményében.

A fapadosnál a pilóták és a légi személyzet fizetését kollektív szerződés rögzíti, így ezen a területen a férfiak és a nők azonos bérezést kapnak. A pilóták között azonban rendkívül alacsony a nők aránya, az Easyjet esetében ez csupán a munkaerő 5 százaléka.

A cég ezért új célokat is kitűzött: 2020-ra például a pilótapozíciók 20 százalékát nőkkel kívánják betölteni. Ezt a törekvést tavaly már érezni lehetett, amikor 49 nőt vettek fel pilótának, ami 48 százalékos növekedés az előző évhez képest.

„Ez kiváló eredménynek tekinthető, ha azt nézzük, hogy a társadalomban milyen mélyen rögzült az a nézet, hogy a pilóták általában férfiak” – írta a cég. „A tavalyi munkaerő-felvétellel azonban jó úton haladunk 2020-ra kitűzött célunk elérése felé.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top