Szabadidő

Vörös vércse vadászik a Népligetben – fotó

Kénytelen volt felhagyni eddigi vadászmódszerével a Népligetbe költözött vörös vércse, amely a baglyoktól leste el a zsákmányszerzés új technikáját.

A Népliget egyik, még ki nem vágott fáján ücsörgő vörös vércséről közölt néhány fotót a Magyar Madártani Egyesület. A Facebookon közreadott képek nemcsak azért érdekesek, mert egy ragadozó madár van rajtuk városi környezetben, hanem a vércse megváltozott vadászmódszerét is bemutatja.

Az MME szakértője szerint a fán ülő vércse éppen vadászik, ami azért furcsa, mert ezek a ragadozó madarak általában repülés közben derítik fel apró gerincesekből és nagyobb rovarokból álló táplálékukat, majd a levegőből csapnak le az áldozatra.

A fotón szereplő népligeti példány viszont rájött, hogy ezen a helyen repülve nem lehetne talajlakó kisrágcsálókra vadászni, ezért váltott stratégiát ez az alkalmazkodóképes madár. A baglyokra jellemző módon, egy alacsony faágon üldögélve lesi az egereket maga alatt, és onnan csap le a gyanútlan zsákmányra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top