nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Egy busz méretű dinoszaurusz csontjait ásták ki a Szaharában

Egy busz méretű dinoszaurusz csontjait ásták ki a Szaharában

Egy mintegy 80 millió éve élt, busz nagyságú dinoszaurusz fosszíliáira bukkantak paleontológusok a Szahara egyiptomi térségében. A felfedezés az Afrikában élt dinoszauruszok történelmének egy rejtélyes időszakáról ad új ismereteket a szakembereknek.
Forrás: MTI
f Ajánlom

A földtörténeti krétakorban élt növényevő dinoszaurusz, amely a Mansourasaurus shahinae nevet kapta, mintegy 10 méter hosszú volt, és 5,5 tonnát nyomott, a titanosaurusok csoportjába tartozott. Ezek voltak a legnehezebb élőlények, amelyek egykoron a Földön éltek. A Mansourasaurus lényegében pont úgy néz ki, mint a többi négylábú növényevő szauropoda, vagyis a brontoszauruszfélék.

Sok titanosaurushoz hasonlóan a Mansourasaurusnak is csontos lemezek borították a bőrét. A Földközi-tenger előtt a térségben létezett óceán partja közelében élhetett.

A maradványokat a közép-egyiptomi Dakla-oázisban találták. Ez az egyik legteljesebb titanosaurusmaradvány Afrika térségéből abból a korból – hangsúlyozta Hesam Szalla, az egyiptomi Manszúra Egyetem paleontológusa, a Nature Ecology and Evolution folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője. A tudósok megtalálták a koponya egy részét, az alsó állkapcsot, a nyakat, a hátgerincet, a bordákat, a vállat, a mellső végtagot, egy hátsó lábat és a csontos lemezeket.

Így nézhetett ki a Mansourasaurus shahinae
Fotó: Andrew McAFEE / Carnegie Museum of Natural History / AFP

Abban az időben Afrika nagy részét legelők, szavannák és esőerdők borították. Miközben egy afrikai elefántbikához hasonló termetű volt, a Mansourasaurus kisebb volt titanosaurus rokonainál, köztük a dél-amerikai Argentinosaurusnál és a Patagóniában élt Patagotitannál vagy az afrikai Paralititannál, amelyek 30 méter hosszúak is lehettek.

A szakemberek megállapították, hogy a Mansourasaurus szorosabb rokonságban állt az európai és ázsiai titanosaurusokkal, mint más afrikai vagy déli féltekei rokonával.

Először találtunk bizonyítékot arra, hogy egyes dinoszauruszok vándorolhattak Észak-Afrika és Dél-Európa között a mezozoikum (középidő) végén, ami ellentmond annak a régi feltevésnek, hogy az afrikai dinoszauruszok környezete elszigetelt volt a többitől abban az időben” – mondta Matt Lamanna, a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeum paleontológusa.

Megosztás Facebookon