nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Zombibetegség pusztítja a szarvasokat, az emberekre is átterjedhet a fertőzés

Zombibetegség pusztítja a szarvasokat, az emberekre is átterjedhet a fertőzés

A sorvadásos betegség Észak-Amerikában támadja meg a szarvasokat, és a szakértők attól tartanak, hogy az emberekre is veszélyes lehet.
NLCafé
f Ajánlom

Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) szerint súlyos neurológiai betegség pusztítja a szarvasállományt az Egyesült Államok és Kanada bizonyos területein – írja a 24.hu.

A kór drasztikus fogyást, mozgáskoordinációs problémákat, nyáladzást és jellegzetes arckifejezést okoz a szarvasoknál. Ráadásul az állatok félelemérzete is megszűnik, nem hiába hívják a rendellenességet zombibetegségnek.

A krónikus sorvadásos betegség elsősorban a fehérfarkú szarvast, az öszvérszarvast, a rénszarvast, a jávorszarvast és a vapitit támadja meg. A kórt 1967-ben fedezték fel, és azóta nem történt olyan eset, hogy embert támadott volna meg a fertőzés.

A betegség nem terjed könnyen a fajok között, de a szakértők szerint csak idő kérdése, mikor támadja meg az embereket is.

A vadászoknak azt javasolják, hogy vizsgáltassák meg a helyi vadállományt, és ne lőjenek ki beteg állatot. Ám még ez sem jelent védelmet, a kór ugyanis egy évig tünetmentes maradhat.

Megosztás Facebookon