Szabadidő

Magyar edzőről nevezik el a bolognai stadion egy részét

Weisz Árpád a 30-as években dolgozott Olaszországban edzőként. Ő volt a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert az országban, és minden idők egyik legjobb olasz labdarúgójának felfedezőjeként tartják őt számon. Tiszteletére most a bolognai stadion egy részét róla nevezik el.

Weisz Árpád nevét viseli a bolognai labdarúgó-stadion egyik tribünje csütörtöktől. A klub honlapjának beszámolója szerint a délelőtti ünnepségen a Curva San Luca elnevezésű lelátórészt keresztelték át a Renato Dall’Ara Stadionban – írja az MTI.

Weisz Árpád
Fotó: Wikipédia

A zsidó származású szakembert a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként, a labdarúgás-elmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként tartják számon. Weisz Árpád a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna trénere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Olaszországban: 1930-ban 34 évesen az Ambrosianával ünnepelhetett scudettót, majd a Bolognával kétszer lett aranyérmes. Emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.

Weisz 1938-ban a faji törvények miatt elmenekült a fasiszta Olaszországból. Feleségével és gyermekeivel együtt 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban vesztette életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top