Szabadidő

Íme a visszavonuló Elton John 5 legjobb száma

A 70 éves zenész élete utolsó koncertturnéjára indul. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük 5 legismertebb vagy legnépszerűbb dalát.

Elton John tegnap jelentette be, hogy szeptemberben búcsúturnéra indul, majd felhagy a koncertezéssel. A rajongóknak azért nem kell aggódniuk, a brit sztár ugyanis három éven át járja majd a világot, és 300 alkalommal lép fel. Ráadásul a turné végeztével sem „akasztja szögre” a zongoráját, ígérete szerint továbbra is dolgozik majd új számokon és musicaleken is.

Sir Elton, vagyis teljes nevén Sir Elton Hercules John (polgári nevén Reginald Kenneth Dwight) már 1 5 éves korában zongorázott a lakóhelyéhez közeli Northwood Hills Hotel bárjában. Eleinte ismert dalokkal szórakoztatta közönségét, ám idővel saját szerzeményeit is felvette a repertoárba. 1962-ban néhány barátjával megalapították a Bluesology nevű együttest, amellyel néhány évvel később már az Egyesült Államokban turnéztak olyan nevek mellett, mint az Isley Brothers vagy Patti LaBelle. Későbbi művészneve is innen származik: a Bluesology szaxofonosa, Elton Dean és az énekes Long John Baldry nevének összevonásával. Ezen a néven első dala az 1967-ben kiadott Scarecrow volt.

Az első nagy siker: Your Song

Míg a Bernie Taupin szövegíróval létrehozott első közös alkotásuk nem lett különösebben ismert, lényegesen sikeresebb volt a szintén közösen komponált, 1970-ben kiadott Elton John című album. Erről a lemezről a második kislemezként kiadott Your Song című dal pedig már bekerült a UK Singles Chart toplista élmezőnyébe (a hetedik helyen), míg az amerikai slágerlistán a nyolcadik helyig kapaszkodott fel. Az Elton John című album rövidesen felkerült a Billboard 200-as lista negyedik helyére.

Bowie nyomában: Rocket Man

Sir Elton negyedik lemezére, az 1972-ben kiadott Honky Château-ra került fel a zenész egyik legismertebb és a mai napig legnépszerűbb száma, amely öt hetet töltött a Billboard 200 első helyén. Érdekesség, hogy a dal producere Gus Dudgeon volt, aki 1969-ben David Bowie Space Oddity-jén is dolgozott. Az ő ötlete volt, hogy Elton John is írjon egy űrutazással kapcsolatos dalt, amelynek „túlvilági” hangulatot kölcsönöztek. A két zenész ettől függetlenül nem volt túl közeli viszonyban, Bowie egy Playboy-interjújában például nemes egyszerűséggel lepojácázta Sir Eltont. A Rocket Man ettől függetlenül azonban napjainkig az énekes egyik legtöbbet hallgatott száma.

A Bennie and the Jets-t a rádióknak köszönhetjük

Az 1973-ban megjelent Goodbye Yellow Brick Road (érdekesség, hogy a búcsúturné a Farewell Yellow Brick Road nevet kapta) című album szinte azonnal a slágerlisták élére ugrott, Európában és a tengerentúlon egyaránt, ahonnan két hónapig ki sem lehetett robbantani. Ez volt az a lemez, amellyel Elton John belépett a glam rock világába. A korongon elhangzó Bennie and the Jets című szám a már említett Your Songhoz hasonlóan annak köszönheti a népszerűségét, hogy a rádióállomások rátaláltak, és rengeteget játszották. Először a kanadai CKLW rádióadó adta le, amelyet egy detroiti csatorna követett, végül az USA 40 legnépszerűbb rádiója is követte a példát. Ez volt Elton John első olyan száma, amely nemcsak a slágerlista első helyét érte el, hanem felkerült az R&B slágerlistákra is. Ennek köszönhetően Sir Elton lehetett az első fehér brit előadó, akit meghívtak a legendás Soul Train műsorába. Érdekesség, hogy a szám címében a kislemezen Benny, míg az albumon Bennie szerepel).

Philadelphia Freedom – amerikai siker, európai bukás

A Bennie and the Jets sikerén felbuzdulva az énekes-zenész 1975-ben egy hasonló slágert szeretett volna kiadni a kezei közül. Ez volt az első alkalom, amikor nem egy már megjelent albumról kiválasztott dalt kezdtek el népszerűsíteni, hanem a még kiadatlan, ismeretlen Philadelphia Freedom-ot, amelyet a tavalyi A nemek csatája című film női főszereplője, Billie Jean King ihletett. Bár a dal nem került be a brit slágerlista top 10-ébe, az Egyesült Államokban ez lett Sir Elton negyedik olyan nótája, amely a toplista első helyéig jutott.

I’m Still Standing – a nagy visszatérés

Bár Elton John 1977-ben egyszer már visszavonult a fellépésektől, 1981-ben közel négyszázezer ember előtt koncertezett a New York-i Central Parkban. Ez után két évvel jelent meg a Too Low for Zero című albuma, amely sorban a 17. nagylemeze volt. Erre került fel az I’m Still Standing című szám, amely csattanós választ adott azoknak, akik a hetvenes évek közepéig tartó sikerszéria után már temetni kezdték az énekes karrierjét. Sokak szerint ezzel az albummal zárult le Sir Elton pályafutásának legizgalmasabb szakasza, a későbbi, főleg a kilencvenes évekre jellemző balladái már kevésbé ikonikusak és jellegzetesek, mint például az alábbi videoklip.

Neked melyik a kedvenc számod Elton Johntól?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top