Szabadidő

A fenekéig kiitta a kulacsot a tikkasztó hőségben ez a szomjas koala – videó

Nagy a hőség a napokban Ausztráliában, ahol éppen tombol a nyár. A sokszor az elviselhetetlenség határát súroló forróság remek indikátorai a koalák, ugyanis ezek az erszényesek csak a nagy melegben sóvárognak víz után. Videón, ahogy egy kerékpáros kulacsát teljesen kiissza egy szomjas koala.

Alapvetően a koalák számára elég az a nedvesség, ami az eukaliptuszlevelekben van, így csak nagyon ritkán isznak ezek az állatok vizet. Mivel azonban az utóbbi napokban Ausztrália egyes területein bőven negyven fok feletti hőmérsékletet is mértek, nem maradt a koalák számára elegendő nedvességforrás, az eukaliptuszlevelek ugyanis kiszáradtak. 

Ilyenkor, a tomboló hőségben gyakran megesik, hogy az embernek kell kisegítenie a szomjazó erszényeseket. Matt Sully kerékpáros a dél-ausztrál Adelaide város közelében volt kénytelen letérni az útjáról, mert meglátott egy észrevehetően kitikkadt koalát az út szélén. Kulacsát az állat felé nyújtotta, az pedig bátran elfogadta a felkínált vizet, és fenékig kiitta a flakont. 

A Sydney-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban fordul elő, hogy a koalák szomjasak maradnak, és nemcsak nyáron, hanem most már ősszel és télen is sóvárognak a víz után. Ezért kutakat építettek ki a vadonba az erszényesek számára, a kutakhoz pedig megfigyelő kamerákat szereltek. A felvételek alapján megállapították, hogy a koalák annyira szomjasak, hogy akár tíz percig is isznak a kihelyezett tégelyekből. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top